Aanhoudingen in diamantroof ABN Amro Bank

Print
Het Antwerpse gerecht heeft twee verdachten van de diamantkraak bij de ABN Amro Bank geïdentificeerd. Een van hen werd op 4 april opgepakt in Duitsland. Het gaat om de 47-jarige Eliser M.
Het gerecht heeft om zijn uitlevering gevraagd, meldt Dominique Reyniers van het Antwerpse parket.

De hoofdverdachte, de 55-jarige Yehuda M., die zich in Antwerpen uitgaf als Carlos Flomenbaum, kon nog niet gevat worden. Ook de buit, een partij diamanten ter waarde van 28 miljoen dollar, blijft voorlopig spoorloos.

Medewerkers van de ABN Amro Bank in de Pelikaanstraat ontdekten op maandag 5 maart dat meerdere kluizen uit een van de kofferzalen waren gekraakt. Een omvangrijke partij ruwe en geslepen diamanten van in totaal 120.000 karaat bleek spoorloos verdwenen.

Het spoor leidde al snel naar een klant, die zich onder de valse naam Carlos Flomenbaum voordeed als zakenman. Hij was vrijdagnamiddag 2 maart als laatste en maandagochtend 5 maart als eerste in de kofferzaal geweest. Het parket lanceerde op 12 maart een oproep tot getuigen en liet een robotfoto van Flomenbaum circuleren.

Het waren uiteindelijk de Amerikaanse autoriteiten die cruciale informatie aanreikten. "Ze herkenden niet alleen Carlos Flomenbaum op de robotfoto, maar konden ons ook zijn ware identiteit geven", zegt Dominique Reyniers.

De man werd geïdentificeerd als de 55-jarige Yehuda M., alias Mordechai M. "Hij is in de VS gekend voor zeer gelijkaardige feiten en is er ook al veroordeeld", aldus Reyniers.

Yehuda M. zou ook niet alleen gehandeld hebben. Zijn kompaan, de 47-jarige Eliser M., werd op 4 april opgepakt toen hij op het punt stond Duitsland te verlaten. Het is nog niet duidelijk of de twee familie zijn van elkaar.

Vast staat wel dat Eliser M. sinds 15 maart in Frankfurt verbleef. Hij bleek duizenden kilometers te hebben afgelegd in Duitsland en Nederland met een huurwagen. "Dat weten we omdat hij de gegevens in zijn gps vergat te wissen", zegt Reyniers. "We gaan nu uiteraard onderzoeken of hij op de plekken die hij aandeed geen delen van de buit verstopt heeft of in bewaring heeft gegeven."

Het Antwerpse gerecht heeft om de uitlevering van Eliser M. gevraagd. De man weigert ondertussen om een verklaring af te leggen. Het is dan ook nog niet duidelijk wat zijn aandeel in de feiten was.

Hoofdverdachte Yehuda M. kon nog niet worden gevat. Hij ging na de roof vermoedelijk naar Israël, maar de kans bestaat dat hij opnieuw een valse identiteit heeft aangenomen en intussen in een ander land vertoeft.

"Het onderzoek wordt op intensieve wijze voortgezet. Elke tip met betrekking tot de twee verdachten, hun activiteiten en hun huidige of voormalige verblijfplaats interesseren ons", zegt Reyniers.

Alle nuttige inlichtingen zijn welkom op het gratis nummer van de federale politie, 0800 91 119.