Stervend meisje mag lievelingskatje niet meer zien

Print
Britt Marinus, een 14-jarig kankerpatiëntje, mag haar katje Pim niet meer zien op haar kamer in het Koningin Paola Kinderziekenhuis. Van een dokter mocht het dier het meisje elke dag even bezoeken, maar omdat de risico’s voor de andere patiënten te groot zijn, werd die toestemming ingetrokken.
BR>
Britt vecht sinds 2006 tegen een hersentumor. Heel recent kreeg ze te horen dat ze de strijd binnenkort zal verliezen. “Onze dochter heeft nog maar een week of iets meer te leven,” vertelt moeder Ann Van Mol. “Enkele weken geleden hebben we haar een poesje, Pim, gekocht.”

Nadat de dokters het dramatische nieuws hadden gemeld, moest er beslist worden waar Britt haar laatste dagen zou doorbrengen: thuis of in het Koningin Paola Kinderziekenhuis. Als Pim op bezoek mocht komen, wilde Britt liefst naar het ziekenhuis.

“We kregen de toestemming om de kat op bezoek te laten komen, telkens als Britt helder was.” Een paar dagen lang kreeg het meisje inderdaad het gezelschap van het katje. “Maar vrijdag werd de toestemming plots ingetrokken,” aldus de moeder.

“Onze stervende dochter mag haar lievelingsbeestje niet meer op haar kamer zien.” In de tuin of in een uithoek van het ziekenhuis zou het nog wel kunnen, maar daar is het meisje volgens haar moeder te zwak voor.

Volgens het kinderziekenhuis heeft de arts die eerst de toestemming verleende, een inschattingsfout gemaakt. Het risico op infecties en een ziekte als toxoplasmose is te groot voor de andere kinderen. “Helaas kunnen we niet toestaan dat de kat nog op de afdeling komt,” klinkt het.

Ook in andere ziekenhuizen is bezoek van huisdieren onmogelijk. Sinds kort heeft het Universitair Ziekenhuis in Edegem wel een hondenhok voor geleide- en assistentiehonden. Die mogen niet mee op consultatie of in een ziekenhuisafdeling. Het hok, waar de dieren eten en water krijgen, vormt een tussenoplossing.

Volgens Renée Willems, Manager Communicatie ZNA, kan Britt haar katje blijven zien, maar niét op haar kamer. "In deze afdeling verblijven namelijk andere jonge kankerpatiënten, wiens immuniteit zwaar verminderd is en voor wie de minste infectie een ernstige bedreiging vormt. De ziekenhuisdirectie zorgt nu voor een makkelijker te bereiken ruimte."