David Paas wil liefst naar Belgische topclub

HARELBEKE -

Doet ie 't of doet ie 't niet?

Die vraag stelt het Harelbeekse bestuur zich elke keer weer als een club David Paas komt scouten. Fortuna Sittard, Chateauroux, Ipswich Town, Heart of Midlothian, Wimbledon, Racing Genk ... aan het lijstje komt geen einde. Voorlopig voetbalt de Limburger nog in West-Vlaanderen. «Maar de interesse van Racing Genk is heel concreet,» aldus Paas. «Het idee bij de landskampioen te kunnen voetballen, geeft me hetzelfde gevoel als verliefd zijn. Fantastisch gewoon.»

Kristof LIBERLOO

BR>

Limburger, wereldburger. David Paas is er zo eentje. Hij vertoefde al eens anderhalf jaar in Portugal, verhuisde onlangs bijna naar Nederland, Schotland, Frankrijk en Engeland. «Ach, de pers legt steeds de nadruk op die mogelijke transfers, maar dat is vaak voorbarig,» aldus Paas. «Of ik de speculaties beu ben? Neen, helemaal niet. Al die aandacht van binnen- en buitenlandse clubs betekent dat ik goed bezig ben. Anderzijds is het vaak moeilijk naar de supporters toe. Na een mindere wedstrijd krijg je dan het verwijt dat je met je gedachten bij een andere club zit. Maar dat is niet zo. Harelbeke komt op dit moment op de eerste plaats.»

Al is het geen geheim dat de West-Vlaamse club Paas graag van de hand zou doen om broodnodige miljoentjes binnen te rijven. «Ik heb een clausule in mijn contract staan dat ik op elk moment weg mag voor om en bij de 20 miljoen frank. Ik denk dat Harelbeke daar al spijt van heeft. Het had veel meer voor mij kunnen vangen.»

Paas vertrok eind vorig jaar bijna naar Chateuaroux, maar voelt nu meer voor een transfer naar een Belgische topclub. «Ik had een overeenkomst met de Franse tweedeklasser, maar de keuze was niet met het hart gemaakt. Vrienden zagen dat er iets niet klopte en vroegen me of het wel een verstandige beslissing was. Ik ben toen bij Harelbeke gebleven, want ook sportief zou het een stap terug geweest zijn. En ik ben, zonder enige pretentie, toch te goed voor tweede klasse. Momenteel is de belangstelling van Genk heel concreet. Ik zou er volgend seizoen graag voetballen, trok als kind al naar het stadion. Ook trainer Boskamp zou gecharmeerd zijn, heb ik me laten vertellen.»

De concurrentie bij een topclub als Genk schrikt de Maasmechelaar niet af. «Ik heb ondertussen toch al wat meegemaakt. Natuurlijk is het anders voetballen bij een topploeg, dan bij Harelbeke. Maar ik ben er klaar voor. Ik haal al anderhalf jaar een constant niveau en sta mentaal heel sterk. Als jongere heb ik nooit echt in mezelf geloofd. Profvoetballer was te hoog gegrepen, leek me. Pas toen Jan Ceulemans me in het oor fluisterde dat ik echt wel talent had, ben ik er voor gegaan.»

Paas beseft dat hij voor de belangrijkste keuze uit zijn carrière staat. «Daarom ga ik ook niet overhaast te werk, ik wik en weeg de verschillende mogelijkheden. Het financiële aspect is daarbij uiteraard belangrijk, maar het gevoel moet ook juist zitten. Ik trok al op jeugdige leeftijd naar Portugal en, ook al heb ik het er echt naar mijn zin gehad, blijf nu toch liever in België. Zo is de weg naar de Rode Duivels ook korter, want hier kom je toch makkelijker in beeld.»

Strupar gaf toe dat hij voor het geld naar Engeland trok. Paas zou een andere keuze gemaakt hebben. «Ik begrijp Branko wel, maar hij heeft het er toch moeilijk gehad. Ik kies op het gevoel, al besef ik dat sentiment niet telt in het hedendaagse profvoetbal. Het is vaak zelfs gevaarlijk om je emoties te laten spelen.»

Zondag ontvangt Paas en co STVV in Harelbeke. «Wij moeten niet winnen, STVV wel. Anders zullen ze het heel moeilijk krijgen. Als we de punten thuis kunnen houden, zijn we zeker van het behoud.»

Welke clubs willen Paas?

Fortuna Sittard

Paas:

«Tijdens de winterstop hebben we onderhandeld over een mogelijke overgang, maar Fortuna wilde niet echt ver gaan. Achteraf is er dan nog eens contact geweest, maar onze voorstellen lagen veel te ver uit elkaar.»

Ipswich Town

«Zij zaten enkele keren in de Harelbeekse tribune, maar hebben ondertussen al een spits (Marcus Stewart van Huddersfield, kl) aangetrokken. De Engelse tweede klasse interesseert me ook niet echt. Ik wil op een hoger niveau voetballen.»

Chateauroux

«Eind vorig jaar verhuisde ik bijna naar de Franse tweedeklasser. We kwamen tot een financiële overeenkomst en mijn transfersom was ook geen probleem. Maar uiteindelijk heb ik besloten er toch niet op in te gaan. Gelukkig maar, want sportief zou het toch een stap terug geweest zijn.»

Wimbledon

«De Premier League spreekt toch iedere voetballer aan. Als ik naar Engeland trek, is het om op het hoogste niveau te spelen.»

Heart of Midlothian

«Ik had al eens een gesprek met Hearts, maar we kwamen niet tot een overeenkomst. Vorig weekeinde waren de Schotten opnieuw aanwezig op de wedstrijd, maar financieel liggen de voorstellen van beide partijen te ver uit elkaar.»

Racing Genk

«De interesse is heel concreet, maar de besprekingen zitten nog in een beginstadium. Ik ben in ieder geval enorm gecharmeerd en zal een overgang aan het einde van het seizoen zeker en vast overwegen. Racing Genk is een club met mogelijkheden. Als je achttienduizend abonnees hebt, sta je sterk.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer