Geel-trainer Dimitri Mbuyu ruimt plaats voor Sandor Popovics

Print
GEEL - De paleisrevolutie bij Geel blijft duren. Na het ontslag van trainer Paul Put en het binnenhalen van vier Hongaarse spelers, streek gisteren Sandor Popovics neer in het Leunen-stadion. De ex-trainer van onder andere Waregem - tot eergisteren assistent van Henk ten Cate bij MTK Boedapest - leidde prompt de tweede training. Verbazing alom bij de spelers die inmiddels beseffen dat MTK Boedapest wel heel veel in de pap te brokken heeft bij Geel.
BR>Dimitri Mbuyu is opnieuw louter sportief manager van Verbroedering Geel. Gisteren werd de Hongaar Sandor Popovics voorgesteld aan de spelersgroep die meteen onder zijn leiding naar het oefenveld trok. Een op zijn zachtst gezegd verrassende wending. Zwoer het bestuur drie weken geleden niet dat Mbuyu de geschikte man was om de groep tot het einde van het seizoen te leiden? En werden die woorden niet ondersteund met sterke prestaties in de jongste drie partijen? Mbuyu won tegen Lokeren, verloor eervol in de heksenketel van Sclessin en ging afgelopen zaterdag onverdiend onderuit tegen Germinal Beerschot dat herhaaldelijk bloosde, vermits Geel maar liefst vier keer het doelkader trof.

Mbuyu zet een stapje terug en is daar diep in zijn hart ongetwijfeld rouwig om, al wil hij dat geenszins uiten. "Ik heb altijd beklemtoond dat ik geen ambities had of heb voor het ambt van trainer", zegt Mbuyu. "Toen de club Paul Put doorstuurde en niet onmiddellijk een vervanger achter de hand had, was ik bereid de taak op mij te nemen. Ik vroeg zelfs om de zoektocht naar een andere trainer verder te zetten. Ik zocht de voorbije weken mee naar een geschikte kandidaat, maar het bestuur opteerde voor het voorstel van MTK Boedapest. Wij wilden wel een trainer van eigen bodem als Vandereycken, maar hij moest betaalbaar zijn. Laten we Popovics nu beoordelen op zijn daden. Hij heeft al vele watertjes doorzwommen en moet deze taak aankunnen."
De vraag rijst wel of de spelersgroep klaar is voor een derde trainerswissel. Net als Paul Put lag ook Dimitri Mbuyu goed in de groep. Daarenboven kent Sandor Popovics Geel alleen uit enkele scoutingsverslagen en staat zaterdag aanstaande een belangrijke match op het programma. Na verlies in Charleroi zal ook de zoveelste god uit Hongarije op mirakels moeten gaan hopen.
Voorzitter Keersmaekers was gisteren niet bereikbaar, maar het scenario-Popovics moet ongetwijfeld al langer hebben bestaan. Het lijkt er sterk op dat Gabor Varszegi, president van MTK Boedapest en goede vriend van Keersmaekers, mee de lijnen uitstippelt in Geel. De komende weken moet blijken of zoveel blind vertrouwen Verbroedering van de ondergang zal redden. Want wat als Geel straks toch degradeert? Niemand die gelooft dat Lendvai, Feher, Szeker, Peto en andere Preisingers volgend seizoen het mooie weer gaan maken in tweede klasse. Van de kern waarmee Paul Put zijn avontuur begon, zal dan nog weinig overblijven. Diegenen die de jongste weken door de komst van de Hongaren naast de boot vielen en nog zullen vallen als er straks uitsluitend in voor- en namiddag wordt getraind, kijken inmiddels naarstig uit naar een nieuwe club.