«Bel 20 kan stijgen tot 4.000 punten»

HASSELT - De Brusselse beurs zal binnen één of twee weken een bodem bereiken, waarna de koersen weer kunnen herstellen. Tot die conclusie komt Francis Smolders, technische analist bij KBC Securities, op basis van zijn grafieken. Hij verwacht verder een stevige correctie voor de Dow Jones, terwijl de elektronische schermenbeurs Nasdaq beter zal standhouden. De rente heeft bijna een piek bereikt en kan tegen het midden van dit jaar met één tot anderhalf procent dalen. Smolders is verder niet zo positief voor de euro en ziet het goud na een verdere stijging nieuwe dieptepunten gaan opzoeken.

JOS STERK

BR>

Bij zijn analyses maakt Francis Smolders gebruik van Japanse kaarsjesgrafieken, die een indicatie kunnen geven over hoe de financiële markten in de toekomst gaan evolueren. De analist van KBC Securities houdt rekening met een correctie in de Dow Jones, die kan terugvallen tot 9.700 punten of mogelijk zelfs nog iets lager. Het technische plaatje ziet er beter uit voor de Nasdaq, die na een correctie de mogelijkheid krijgt om nieuwe pieken te gaan opzoeken.

De beste troeven hebben echter de Europese beurzen in handen. Ook daar zijn correcties mogelijk, maar die zullen de stijgende trend niet breken. Brussel is volgens Francis Smolders een geval apart: «Het moment om Belgische aandelen te verkopen, is mijns inziens bijzonder slecht gekozen. Vergelijk het met een elastiek die te ver is uitgerokken. Die zal op een bepaald moment terug met volle kracht terugkomen. Natuurlijk is het zo dat de Brusselse beurs rentegevoelig is. De grafieken leren mij echter dat ook in New York de financiële waarden zijn achtergebleven. Ik verwacht dat de Bel 20 binnen één à twee weken een bodem zal bereiken. Vanaf dat punt kan de index snel doorstijgen, tot een koersdoel van 4.000 punten in de eerste helft van 2001.»

Goud

Volgens Francis Smolders hangt het herstel van de koersen op de Brusselse beurs nauw samen met het uitpieken van de rente. De Belgische langetermijnrente kan nog wat doorstijgen tot 6 à 6,05%, maar daarna bestaat de kans op een daling. Medio 2000 zou de Belgische langetermijnrente 1 tot 1,5% lager kunnen staan. Die rentedaling moet de Brusselse beurs een zuurstofkuur toedienen.

Wat de euro betreft, verwacht Francis Smolders dat de Europese eenheidsmunt nog niet uit de puree is. Mogelijk wordt eerst een bodem bereikt op een niveau van 0,905 dollar. Voor de euro is het niveau van 1,02 euro belangrijk. Wordt dat doorbroken, dan kan de koers snel verder stijgen tot mogelijk zelfs 1,14 dollar. Op korte termijn verwacht hij echter niet dat de euro veel potten zal kunnen breken.

Het goud moet volgens Smolders voorzichtig worden benaderd: «De goudprijs kan verder omhoog tot 340 of misschien zelfs 350 dollar voor een troy ounce goud (iets meer dan 33 gram). De langetermijntrend is echter dalend en na die stijging kan de goudprijs weer gaan dalen. Die daling kan reiken tot 240 of zelfs 200 dollar per troy ounce. Mijn grafieken vertellen mij dat het goud nog geen bodem heeft bereikt.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer