Gust De Coster, Herman Schueremans en Luk Alloo richten nieuw radiostation op

HASSELT - Gust De Coster, concertorganisator Herman Schueremans, TV6-presentator Luk Alloo en Krist Braems gaan een dossier voor een nationale commerciële radio indienen bij mediaminister Dirk Van Mechelen. Radio Roxy, zoals het radiostation gedoopt is, zal staan voor kwalitatieve rock- en popmuziek. «Geen spelletjes, geen telefoongesprekjes, geen vervelende rubriekjes, maar het beste van het beste, gaande van Elvis Presley en The Troggs, over Roxy Music en U2, tot R.E.M. en The Cranberries.»

Annemie RAMAEKERS

BR>

Gust De Coster had het vijf jaar geleden al in de mot: het radiomonopolie van de VRT zou niet langer houdbaar zijn in de huidige evolutie van de media. Een statement dat onlangs ook begrepen werd door mediaminister Van Mechelen, want hij laat momenteel een frequentie-onderzoek uitvoeren om op de FM-band plaats te vinden voor twee landelijke commerciële radiostations, die met nieuwe ideeën op de proppen mogen komen.

«We gaan een sterk dossier indienen,» zegt een enthousiaste De Coster. «In Vlaanderen wordt er al vijftig, zestig jaar radio gemaakt door de VRT. Ze doen dat goed, versta me niet verkeerd, maar intussen heeft de mediawereld niet stilgezeten. Er is zoveel veranderd dat nieuwe initiatieven en frisse ideeën zich eveneens opdringen. Radio Roxy is hierop een antwoord.»

Hoofdpijn

Dat er momenteel al een tiental kandidaten dingen naar die felbegeerde FM-licenties zal De Coster worst wezen. Hij heeft immers Radio Roxy uit de grond gestampt, een pop- en rockstation zoals er in Vlaanderen nog nooit een bestaan heeft.

«Noem mij eens één station dat op muzikaal én programmatorisch vlak goed zit? Je vindt er geen. Studio Brussel is té extreem, zowel 's morgens, overdag als 's avonds. Iemand die van pop en rock houdt, vindt Studio Brussel niet slecht, maar voor plus vijfentwintigers neigt die zender snel naar hoofdpijn-radio. De doorsnee rock- en popliefhebber kan dus nergens aan zijn trekken komen. Daarenboven zijn het allemaal hitradio's die vandaag de klok slaan, Radio Donna, Radio Contact, TOPradio. Die zenders vullen hun belangrijke radioblokken op met duizend en één spelletjes, rubriekjes, telefoontjes, interviewtjes en ga zo maar uren door. Radio Roxy gaat níet werken met rubriekjes, maar met héél veel muziek en af en toe een journaal.»

De muziek die in aanmerking komt voor Radio Roxy moet volgens De Coster van een uitmuntende kwaliteit zijn. «Komen hiervoor in aanmerking: Elvis Presley, Eddie Cochran, The Beatles, The Stones, The Troggs, Roxy Music, David Bowie, U2, The Cure, R.E.M., Texas, The Cranberries. Kortom, het beste van het beste. Let op, we worden geen retro-station, geen oldie-station. De oudere programmering gaat minimaal zijn, maar wél gericht en zeer op zijn plaats.»

Rock&roll-tv

Concertorganisator Herman Schueremans, TV6-brein Luk Alloo en Krist Braems, een dertiger uit de reclamewereld, zijn alvast bereid gevonden om met Gust De Coster in zee te gaan.

«Herman Schueremans heeft de voorbije 25 jaar bewezen dat hij op vlak van pop en rock de vinger aan de pols heeft,» zegt De Coster. «Hij is in de eerste plaats dé man die ons project de nodige geloofwaardigheid meegeeft. Schueremans wil onder geen voorwaarde een programma maken voor Radio Roxy, dat is zijn ambitie niet, maar hij wordt de onmisbare man achter de schermen.»

Toen Luk Alloo zijn ja-woord gaf, heeft Gust De Coster ook een gat in de lucht gesprongen. «Ik ben blij met Luk Alloo, omdat het Alloo is. Hij is de enige in Vlaanderen die op dit moment schitterende rock&roll-tv maakt, ook al is dat met Garry Hagger of Jo Vally in de hoofdrol. Ik ben zeer benieuwd of hij dat ook op radio kan vertalen, want Alloo wordt de man op antenne.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer