Limburgse eersteklassers verloren vier van zes wedstrijden na winterstop

Vorig seizoen werd RC Genk nog landskampioen en won STVV de Ligabeker. Dit jaar gaat het de Limburgse eersteklassers minder voor de wind. Na de winterstop verloren zowel Lommel, STVV, als Genk vier van hun zes wedstrijden. Hoog tijd om het Limburgse voetbal in onze hoogste klasse onder de loep te nemen. Kan Genk Europa nog in? Handhaven Lommel en STVV zich in eerste? We vroegen het enkele specialisten.

Kristof LIBERLOO

BR>

Hoe erg is het met het Limburgse voetbal gesteld?

Pier Janssen

volgt het Belgisch voetbal op de voet, is ook wekelijks in een Limburgs stadion terug te vinden. «Bij alle Limburgse eersteklassers zijn er veranderingen doorgevoerd waar ik toch mijn bedenkingen bij heb. Om te beginnen de trainerswissels bij de drie clubs. Racing Genk ontslaat zijn coach hoewel die niets kon verhelpen aan de slechte gang van zaken. Boskamp wordt dan binnengehaald als dé ideale man, de trainer die opnieuw vuur in de groep en het stadion kan brengen. Maar dan zie je op Moeskroen hoeveel verder de ploeg staat. Iedereen heeft het maar over het gebrul van Boskamp, maar is hij ook de juiste oefenmeester voor Genk? Ik begrijp niet waarom Jos Heyligen weg moest. Het moet hem veel pijn gedaan hebben, want ook hij weet wel dat de oorzaak niet bij hem ligt.»

«Ook in Lommel slaat de trainerswissel niet aan. Daarbij komen dan nog de bestuurlijke problemen. Wil SK in eerste blijven zal men toch iets moeten ondernemen. Harm is niet geneigd om nieuwe spelers binnen te halen? Ik denk dat hij uiteindelijk wel verplicht is. Lommel staat allerlaatste, er worden geen punten gesprokkeld, dan moet je reageren voor het te laat is.»

«Bij STVV is het beleid ook vrij wankel. Vorig jaar hadden de Truienaars een prachtseizoen, maar dit jaar wordt de trainer die dat bewerkstelligde ontslagen. Toch vreemd, niet? We moeten ook toegeven dat STVV niet de grootste talenten heeft rondlopen, al moet het zeker in staat zijn om twee ploegen achter zich te houden. Maar op termijn wordt het moeilijk voor clubs als Lommel en STVV om te overleven met alle veranderingen die zich in het hedendaagse voetbal aandienen. Zowel demografisch als geografisch liggen ze niet ideaal.»

Is Racing Genk nog in staat Europees voetbal af te dwingen?

Aimé Anthuenis

bezorgde Racing twee keer Europees voetbal. Eerst door de Belgische beker te winnen tegen Club Brugge én vice-kampioen te worden. Een jaartje later door de titel zelf te grijpen. «De kans is nog altijd groot dat Genk Europees voetbal afdwingt,» aldus Anthuenis. «Niets is verloren met het driepuntensysteem. Kijk maar naar Standard en Moeskroen, die zich allebei herpakten en nu aan de top van het klassement staan. Ook Genk zal opnieuw stijgen in de rangschikking. Zij hebben nog steeds het materiaal ervoor en ik heb gehoord dat Skoko een serieuze aanwinst zal zijn. In Genk heerst nu paniek, maar dat hoeft niet. Iedere ploeg heeft zijn terugval. Nu is het aan Racing om zich zo snel mogelijk te herpakken. Voor de beker zijn ze trouwens mijn favoriet.»

Kan Lommel de rode lantaarn doorgeven en uit de degradatiezone weggeraken?

Walter Meeuws

is nog maar twee jaar weg in Lommel, dwong er ook twee keer Intertotovoetbal af. «Het was een heel mooie periode voor mij,» aldus Meeuws. «We sprokkelden 57 punten, kwamen er eentje te kort voor Europees voetbal. Fantastisch, toch? Daarom vind ik het ook zo spijtig dat Lommel het op dit moment heel moeilijk heeft. Veel heeft natuurlijk te maken met de uittocht van spelers als Van Geneugden, Vandervee, Fadiga, ... Dat waren jongens die de ploeg droegen. De omschakeling naar een nieuw, verjongd geheel is niet echt gelukt en het scorend vermogen is ook te beperkt. Ik vrees dat het heel moeilijk wordt voor de Noord-Limburgers om zich in eerste klasse te handhaven. Ook omdat ze op mentaal vlak enkele opdoffers moeten verwerken. Harelbeke won op Brugge, Charleroi onlangs op Genk en zelf verloren ze thuis van KV Mechelen en in Harelbeke. Zoiets speelt mee in

het kopje

Is STVV sterk genoeg om zich in eerste klasse te handhaven?

Wilfried Sleurs

was jaren sterkhouder bij STVV en later ook hoofdtrainer. Dat de Kanaries tegen de degradatie zouden vechten, had ook hij niet verwacht. «STVV hoort in de middenmoot thuis, maar door allerlei omstandigheden liep het dit jaar helemaal mis. Om te beginnen legde het bestuur de druk te hoog door over Europees voetbal te praten. Sint-Truiden heeft wel kwaliteit, maar niet genoeg om met de top te wedijveren. Vorig seizoen voetbalde het boven zijn mogelijkheden, dat kon niet blijven duren. En het uitvallen van jongens als Van Oekelen en Verjans heeft toch ook meegespeeld. Zij kunnen de groep dragen, vooruitstuwen. Nu komt die last volledig op de schouders van Dierickx, Voets en Teppers te liggen. Spelers als Rudonja, Isaias en Burg geven het geheel pas een meerwaarde als de ploeg draait. Maar ik vermoed wel dat STVV twee ploegen onder zich kan houden. Veel meer zal er echter niet in zitten.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer