David Brocken en Bernd Thijs genieten van voetbalgekte op Sclessin

SART-TILMAN -

Het kan snel gaan in het voetbal. Midden september gooiden woeste fans de ruiten stuk van het bureau van Standard-directeur Delahaye. Amper vijf maanden later veroverden de Rouches met een blitzoffensief de tweede plaats en davert Sclessin bij iedere thuismatch weer op zijn grondvesten. Ex-Anderlecht-speler David Brocken (29) en Bernd Thijs (21), de twee Vlamingen van Standard, kijken geamuseerd maar vooral nuchter toe hoe de voetbalgekte Luik weer stilletjesaan in haar greep krijgt.

Luc MARTENS

BR>

De manier waarop Standard de jongste weken de rangschikking in eerste klasse bestormt, maakt indruk. Midden september stonden de Rouches van Tomislav Ivic nog op de veertiende plaats en zag het ernaar uit dat de Luikse club definitief slagzij zou maken. Middels een tussenspurt onder Zeljko Mijac schoof Standard net voor de winterstop op naar de achtste plaats. De Rouches onploften pas echt na nieuwjaar om met een indrukwekkende 18 op 18 op te rukken naar de tweede plaats.

- Hadden jullie dit verwacht?

BROCKEN: «Neen. Ik ben naar Standard gekomen om weer wat voetbalplezier te vinden. Om op de bank bij Anderlecht weg te kwijnen, voelde ik me te jong. Ik kan in Luik opnieuw voetballen. Dat is het belangrijkste. Dat Standard als een trein door de competitie dendert, is leuk meegenomen. Ik heb het in mijn beginperiode bij Lierse nog meegemaakt dat je naar Sclessin kwam om de schade te beperken. Die helse sfeer komt terug. Als je het publiek hier hoort tekeer gaan... »

THIJS: «Klopt. Ik loop hier toch al zo een jaar of zeven rond. De ambiance die er nu is, heb ik nog nooit meegemaakt. Het is fijn voetballen op Sclessin.»

Mpenza's

- Toch een verrassende evolutie na het vertrek van de Mpenza's?

THIJS: «Met de Mpenza's verdwenen twee goede voetballers. Maar onderschat het duo Goossens-Mornar zeker niet. Ze dwingen niet alleen veel kansen af, ze scoren ook vlot. Er zit nu veel meer evenwicht in de ploeg. Jongens als Brocken, Ciobotariu, Dimas en Selymes moet je niet meer leren voetballen. Zij organiseren het achterin perfect. Daar ligt de basis van ons succes.»

BROCKEN: «Standard heeft me tijdens de contractbesprekingen perfect op de hoogte gehouden over de situatie van de Mpenza's. Ik wist dat ze zouden vertrekken. Maar dat heeft mijn keuze niet beïnvloed. Ik zat op een zijnspoor in Brussel. Ik wilde weer spelen. Van de Standard-bestuurders kreeg ik garanties, dus tekende ik voor 3,5 jaar. Nu rijd ik weer iedere dag fluitend van Grobbendonk naar Luik.»

Thissen

- Is Standard nog te stoppen? Waar moet dit eindigen?

BROCKEN: «Er moet nu wel een prijsje uit de kast rollen. We zitten ook nog in de beker. Met een Europees ticket ben ik best tevreden. Ik weet dat de supporters ondertussen wild zijn geworden van onze remonte. Zij dromen nog van de titel. Dat mag, maar realistisch is dat niet.»

THIJS: «Tweede eindigen zou heel mooi zijn, maar de derde plaats is ook nog goed voor Europees voetbal. Vergeet niet dat we einde september nog veertiende stonden.»

- Welke rol speelt Jean Thissen in de opgang van Standard?

THIJS: «Mijac heeft de basis gelegd en Thissen werkt daarop verder. Hij houdt van de strenge aanpak. Zijn assistent Depireux is dan weer wat losser. Het lijkt me wel een goede combinatie.»

BROCKEN: «Ik heb aan mijn vader moeten vragen wie Jean Thissen was. Als voetballer heb ik hem nooit gekend. 'Beenharde verdediger, type schoffelaar' hoorde ik van mijn vader. Als trainer probeert hij die gezonde agressiviteit ook op de groep over te zetten. Na zes weken kan ik echt geen slecht woord over Standard vertellen. Maar het is nu nog te vroeg voor conclusies, we zitten in een hoogconjunctuur. Laat ons kijken hoe er gereageerd wordt als de resultaten eens wat minder zijn.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer