Stani Gzil countert aantijgingen van Antwerp-trainer Van Acker over defensief voetbal van Kapellen

ANTWERPEN -

Stani Gzil doet weer van zich spreken. Antwerp-trainer Regi Van Acker beschuldigde hem gisteren na het 3-3 gelijkspel tegen Kapellen onomwonden van anti-voetbal. "Ik kan alleen maar hopen dat een ploeg die zo speelt, ook degradeert." Krasse taal aan het adres van Stani Gzil. Temeer omdat het niet de eerste keer is dat de Pool dit overkomt. Arie Haan, destijds trainer bij Anderlecht, beschuldigde hem vorig jaar ook al van overdreven verdedigend voetbal: "ultra-defensief en dus niet om aan te zien". Gezouten kritiek die enkele maanden geleden, na het ontslag van Gzil bij de Waaslanders, in bedekte termen werd overgenomen door een deel van de Beverse spelersgroep. Hoe defensief laat Stani Gzil zijn ploeg spelen? Het woord is aan de trainer van Kapellen.

Wim Vos

BR>"Regi Van Acker is een idioot. Die man kent blijkbaar niets van voetbal. Alsof Kapellen verdedigend gevoetbald zou hebben... Alstublieft, we hebben drie keer gescoord. Is Van Acker blind of zo? Heeft hij een andere wedstrijd gezien?" "Prietpraat? Lulkoek. Ik laat mijn ploeg niet defensiever spelen dan nodig."

Hij hoest en kucht. "Gzil en zijn defensief voetbal. Het moet nu eindelijk eens gedaan zijn met die

zever

." De trainer van Kapellen is nog steeds ondersteboven van de kritiek op zijn manier van spelen. Dat net de trainer van de leidersploeg in tweede klasse het op hem gemunt had, begrijpt hij al helemaal niet.

"Wat heeft Van Acker al bewezen? Ik heb Kapellen naar tweede gebracht, ik heb Germinal Ekeren een grandioos seizoen bezorgd, ik heb Beveren twee jaren in eerste klasse gehouden. Van Acker heeft zelfs nog nooit in eerste klasse getraind. En ik verzeker u: zoals hij speelt, zal hij nooit slagen in eerste. Hij heeft kritiek op Kapellen, wat moet ik dan zeggen van Antwerp? Op tactisch vlak heeft Van Acker van de eerste tot de laatste minuut gefaald tegen ons. Tactisch komt die man gewoon te kort voor een ploeg als Antwerp. Ik heb op de bank zitten lachen om de blunders die hij maakte. Op geen enkel moment heeft hij Kapellen uit evenwicht kunnen brengen. Terwijl wij laatste staan en zij eerste. Schandalig wat hij durft te beweren.

Weet je, ik vrees dat Van Acker zondag is beginnen panikeren. Met die ploeg had hij normaal vorig seizoen al los kampioen moeten spelen. Da's toen niet gelukt, op zich al beschamend als je weet over welke spelers hij beschikte. En nu ziet hij door dat gelijkspel tegen ons opnieuw zijn voorsprong slinken. Die man is gewoon bang dat hem hetzelfde zal overkomen als vorig jaar. Hij is wild om zich heen beginnen schoppen. Vraag het aan iedereen die de wedstrijd heeft gezien. Kapellen - Antwerp was best een leuke partij. Zes goals, veel doelkansen, ik heb mij fantastisch geamuseerd zondag. Trouwens, wij hebben zelf driemaal gescoord. Denk je dat dat lukt als je alleen maar aan verdedigen denkt? Natuurlijk niet. Met Sissoko en Perreira heb ik constant met twee spitsen gespeeld."

Gzil begrijpt er niets van. "Waar die idee vandaan komt dat ik voor defensief voetbal kies?", raast hij voort. "Veel zogenaamde voetbalkenners verwarren defensief voetbal met een goede organisatie. Ja, ik laat mijn ploegen goed georganiseerd voetballen? Maar dat kan je zowel achteraan, op het middenveld als vooraan. Dat heeft niets met een verdedigende speelwijze te maken. Of wil Van Acker dan dat ik Goots en Pivaljevic alle ruimte geef, dat ik opendeurdag hou bij Kapellen? Goed, dan zullen er veel doelpunten vallen, maar wil dat zeggen dat de mensen een goede wedstrijd zullen zien. Nee toch."

"Kijk naar eerste klasse afgelopen weekeinde. Hoeveel goals zijn daar gevallen? Veertig? Vijftig? Het kunnen er tegenwoordig niet genoeg zijn. Maar wat men blijkbaar niet wil zien, is dat 95 procent van al die doelpunten het gevolg zijn van blunders achterin. Een mooie actie is vandaag niet meer nodig. Triestig, vind ik dat, tekenend voor de achteruitgang van het Belgisch voetbal. Zoek maar eens op in welke competities er nog meer gescoord wordt. In San Marino en Liechtenstein, ja. Zijn dat dan de landen waaraan we ons moeten spiegelen? Men zou beter een voorbeeld nemen aan Spanje of Italië. Wordt daar zo offensief gespeeld? Helemaal niet. En toch spelen daar de beste spelers van Europa.

Maar ik weet waar die onzin vandaan komt. Tegenwoordig zien ze je niet meer staan als je niet zegt dat je offensief wil voetballen. Een rage is het. Of beter:

een psychose

. Iedereen lijkt wel bezeten door dat zogenaamde offensieve voetbal. Ze durven niet anders meer. Enkel Vandereycken zegt nog dat alles begint met een goeie organisatie. En gelijk heeft hij."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer