Scheidsrechter dompelt Nigeria in rouw, Kameroen wint Afrika Cup

LAGOS -

De Nederlandse trainer Jo Bonfrère is er zondag niet in geslaagd met Nigeria de Afrika Cup te winnen. Hij verloor met zijn ploeg de finale voor eigen publiek in Lagos van Kameroen. De 'ontembare leeuwen' wonnen na een 2-2 stand na reguliere' speeltijd en verlenging de noodzakelijke strafschoppenserie met 4-3.

Reuters/ANP/B.VDM.

BR>Scheidsrechter Daami uit Tunesië speelde een grote rol tijdens het schieten vanop de elfmeterstip. Hij keurde ten onrechte een strafschop van de Nigeriaan Victor Ikpeba (AS Monaco, voorheen FC Luik) af. Dat terwijl de televisiebeelden uitwezen dat de bal wel degelijk via de onderkant van de lat de doellijn passeerde. Oud-Ajacied en momenteel bij FC Arsenal spelend Kanu miste ook een strafschop voor Nigeria.

Toch was de zege van Kameroen niet helemaal onverdiend. Vooral in de eerste helft had het land dat ook in 1984 en 1988 al de Afrika Cup won, het betere van het spel. Kameroen stond na een half uur dan ook al met 2-0 voor. Samuel Eto'o en Patrick Mboma waren de doelpuntenmakers.

Trainer Bonfrère zag zijn ploeg voor 60.000 toeschouwers in de 45ste minuut de achterstand verkleinen. Chukwu mocht vlak voor rust zijn 2-1 bejubelen. Twee minuten in de tweede helft zorgde Okocha voor de gelijkmaker. Kameroen was in de reguliere speeltijd al dichtbij de zege. Een schot van Eto'o (Real Madrid) belandde echter op de paal.

Tijdens de verlenging kregen Kameroen, dat in de halve finale Tunesië bedwong, en Nigeria geen kansen meer. Kameroen won de strafschoppenserie uiteindelijk met 4-3.

Zuid-Afrika won het duel om de derde plaats. Het land versloeg in de halve finale Tunesië, dat in de halve finale met 0-3 van Kameroen had verloren na strafschoppen. De stand na verlenging was 2-2. Het duel in het Ghanese Accra trok slechts 1.000 toeschouwers.

De Zuid-Afrikaan Shaun Bartlett kroonde zich tot topschutter van de Africa Cup met 5 doelpunten. Eéntje meer dan de

Afrikaanse kampioenen

Samuel Eto'o en Patrick Mboma van Kameroen. De Nigerianen Julius Aghahowa en Augustine Okocha en de Egyptenaar Hossam Hassan hebben allen 3 goals achter hun naam staan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer