Ajax tegen PSV nog slechts een karikatuur van zichzelf

In een week waarin nieuwe wonden in de moederschoot van de club werden geslagen, smeekte Ajax eergisteren in Eindhoven tevergeefs om erbarmen. Op een gedenkwaardige avond trof PSV de Amsterdamse rivaal in het hart (4-0), op een manier die de vernedering van half december in de Arena (1-3) nog ver overtrof.

GPD

BR>

Na vijftien minuten stond het 3-0 voor PSV. Vijf kwellende kwartieren later zei Jan Wouters met gebogen hoofd: «Ik voel me in de steek gelaten door mijn ploeg.» De trainer van Ajax sprak timide van een dieptepunt. Hoeveel strijdbaarheid rest er nog in het pezige lichaam waarin ooit, heel lang geleden, een karaktervoetballer moet hebben gehuisd?

Luc Nilis en Brian Laudrup waren elkaars tegenpolen. De gedrevenheid en het raffinement van Nilis stonden haaks op de apathie en gemakzucht van Laudrup. De stralende ster van de één deed de ander verbleken. Waar Nilis als een dartele junior PSV aanvoerde, gaf Laudrup in zijn eerste roemloze jaar in Amsterdam opzichtig blijk van zijn onvrede. Geen woord wilde hij kwijt na de ontmaskering van Ajax in Eindhoven. Hij droop af, in stilte en onzichtbaar. «Ik heb geen zin.» Laudrup, 30 toch pas, is verworden tot een karikatuur van zichzelf. De Deen stal ooit harten van vriend en vijand, in München, Florence, Milaan, Glasgow en in Londen. Maar Laudrup heeft in Amsterdam niet eens ruzie met de bal. Het is erger. Laudrup mist opzichtig elk plezier in voetbal.

Fris

Fris was daarentegen het spel van Nilis, die zelf excelleerde en PSV liet excelleren. Hij ging voorop in de strijd, soleerde naar hartelust en was het baken in de combinaties van PSV. «Ik heb wel lekker gespeeld, maar Ajax in deze vorm was voor ons geen graadmeter. Al is het niet aan mij om de rekening bij Ajax op te maken.» Pijnlijker kon een constatering voor Ajax niet zijn.

Nilis was onhoudbaar en kreeg in de tachtigste minuut en applauswissel. Meer en meer dringt zich dan ook de vraag op waarom Eric Gerets zijn landgenoot exact een week geleden tegen Feyenoord aan de kant hield. Zondag al was de wraak van Nilis zoet - met twee treffers tegen FC Den Bosch - tegen Ajax bewees hij eens te meer het ongelijk van Gerets. Nilis wilde zover niet gaan. Maar Gerets beweegredenen bleken gisteravond ongegrond. PSV kan domweg nog niet zonder Nilis, die zich meer en meer heeft ontpopt als de leider van de lijstaanvoerder. PSV maakt een inschattingsfout als het de Belgische aanvalsleider te simpel laat vertrekken. En wat zei de uitblinker zelf: «Dit is de maand van de beslissingen. Pas in maart zet ik alles op een rijtje en geef ik uitsluitsel.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer