Els De Schepper raakt gevoelige snaar bij plaatgast Dana Winner

Fans van Dana Winner worden zaterdagavond extra in de watten gelegd door VTM. Om 17.25 uur gaat de Limburgse diva in 'Kok & Co' een kookduel aan met Bert Anciaux. Vier uur later zit zij als plaatgast in de gelijknamige muzikale talkshow van Els De Schepper.

Annemie RAMAEKERS

BR>

Els De Schepper is van nature een kleine madam. Maar als het op zingen of het bedenken van geslaagde introplaten aankomt, bewijst de dame keer op keer dat ze heel wat in haar mars heeft. De bezige bij ontvangt haar studiogast vanavond met (

what's in a name

) 'Everyone's A Winner' van Hot Chocolate.

«Ik heb inderdaad al heel wat bereikt, maar daarvoor heb ik keihard moeten knokken,» lacht Dana. «Ik krijg niets voor niets.»

Chantal Van Lee - haar echte naam - droomde als kind van een job in het onderwijs en een sportieve carrière. Van muzikale ambities was geen sprake. Ze werkte enkele jaren als bediende bij het OCMW, maar werd hoorndol van die bureaujob. Haar vriendinnen schreven haar dan maar in voor een Radio 2-wedstrijd. Even later was 'Op het dak van de wereld' geboren.

«Dat liedje werd tot mijn grote verbazing een hit. Ondanks het succes vond ik het belangrijk om mezelf te blijven, maar Chantal was geen artiestennaam. Ik werd herdoopt tot Dana Winner. En toegegeven, ik heb een winnaarskarakter. Als ik iets doe, dan ga ik er voor de volle honderd procent voor.»

Jezusfiguur

Dana/Chantal was tien jaar lid van de jeugdbeweging V.K.S.J. in Kermt. «Op kamp werd elk jaar een lied gekoppeld aan een thema. Toen ik twaalf jaar was, was dat 'Morning Has Broken' van Cat Stevens, mijn oerplaat. Ik heb Cat Stevens altijd beschouwd als een Jezusfiguur. Misschien dat ik daarom zoveel voeling heb met dat nummer. Ikzelf ben

praktiserend

christen. Het geloof is de stuwende kracht achter en in mijn leven.» Het lied wordt vanavond gezongen door Jean Bosco Safari.

Waar Dana Winner als tiener naar de muziek van The Carpenters luisterde, verkozen haar leeftijdsgenoten ruige muziek. Het kon haar niet schelen. Dana durfde wel vaker rebelleren, vooral thuis. 'Op het dak van de wereld', haar eerste radioplaat, is overigens een cover van 'Yesterday Once More' van The Carpenters, Dana's oeiplaat.

«Ik heb altijd opgekeken naar Richard en Karen van The Carpenters, broer en zus. Karen stierf in 1983 aan een hartaanval, veroorzaakt door een al te drastische vermageringskuur. Ze werd overstelpt door succes, en stond eenzaam en alleen aan de top. Ik kan gelukkig terecht bij Wilfried en Chinouk.»

Kippenvel

Laat de naam Udo Jürgens vallen en de Limburgse zangeres krijgt kokhalsneigingen. «Ik baal van het lied 'Merci Chérie'. Het doet me dan ook veel plezier dat Koen Crucke het nummer in 'De plaatgast' in het belachelijke trekt. Hij heeft hiervoor speciaal een Lederhose-pakje aangetrokken.»

Het mooiste fragment uit de muzikale talkshow van Els De Schepper is ongetwijfeld het moment waarop Colin Blunstone het nummer 'Old And Wise' van The Alan Parsons Project zingt. Tranen rollen over haar wangen, wanneer Dana haar oohplaat krijgt opgediend.

«Ik word er stil van, krijg altijd kippenvel als ik dat liedje hoor. Hier hangen zoveel herinneringen aan vast: de ontmoeting met Wilfried zeven jaar geleden, ons trouwfeest ('Old And Wise' was het openingsnummer), Chinouk, ons klein accidentje, want ze was eigenlijk een jaartje later gepland... Dat Colin Blunstone, de oorspronkelijke zanger, voor mij is komen zingen, vind ik de max.»

De algemene stilte in de studio wordt gebroken wanneer Els De Schepper de taakplaat uitvoert. «Ik heb vroeger bij de kleinkunstgroep 'Scharnier' gezeten,» legt Dana haar opdracht uit. «Het leek me daarom leuk als Els twee van mijn nummers op een folky-manier brengt. In het decor van een Ierse pub heeft ze de oorspronkelijke versies van 'Woordeloos' en 'De oude man en de zee' gezongen. Ik heb ervan genoten, want Els is heel all-round. Ze schittert ook wanneer ze samen met mij 'Don't Go Breaking My Heart' van Elton John en Kiki Dee zingt.»

Met de dansplaat 'You're My Heart, You're My Soul' van Modern Talking valt vanavond het doek over 'De plaatgast'. «Een nummer uit de jaren tachtig, een periode waarin echte, goede muziek gemaakt werd. Ik dans graag, maar ben nooit een grote stapper geweest. Discotheken waren slecht voor mijn stem.»

'Kok & Co', VTM, 17.25 uur

'De plaatgast', VTM, 21.25 uur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer