Clickx mag niet meer over MP3 schrijven

BRUSSEL -

D.Vy

BR>Het Internettijdschrift Clickx ontving deze week een aangetekende brief van de advocaten van IFPI Belgium, de beroepsvereniging van producenten en verdelers van fonogrammen. Daarin wordt gesteld dat Clickx «de verspreiding van illegale muziekopnames via het net bevordert» door het opnemen van URL's van MP3-sites in zijn blad. Het IFPI dreigt met een «dagvaarding voor de bevoegde rechter» en het «uit de handel halen van de volledige oplage van het tijdschrift.» Na de sitebouwers die links leggen naar illegale MP3-sites, lijken nu de media aan de beurt.

Hoofdredacteur Lodewijk Deleu van Clickx laat alvast onderzoeken in welke mate het standpunt van IFPI indruist tegen de vrije meningsuiting en de persvrijheid. Verder maakte hij ook de standpunten van Clickx inzake MP3's duidelijk: «Wij verdedigen het gebruik van MP3's. Dit formaat - waarmee je geluidsfiles kan aanmaken van cd-kwaliteit - is een technische aanwinst en het gebruik ervan is niet tegen de wet. Bovendien hebben we nooit, vandaag noch in het verleden, opgeroepen om illegale kopieën te maken van audio-cd's of van software. Maar als onafhankelijk tijdschrift berichten wij over alle facetten van het Internet, ook over MP3's. En het is zinloos informatie te geven over tendenzen op de Internetmarkt - zelfs al zijn die soms minder fris - zonder daarbij de URL te vermelden. Wij zijn overigens altijd al terughoudend geweest. Zo gaven we bijvoorbeeld nooit URL's van sites waartegen gerechtelijke procedures liepen.»

«Maar dit komt niet onverwacht. We verschillen al langer van mening met het IFPI over wat kan en niet kan in deze materie. Dan kan je zeggen dat de grote zoekrobots op het web ook illegaal zijn, want als je daar MP3 typt, krijg je gegarandeerd ook een aantal illegale sites onder ogen. Ik vraag me af waar je dan de lijn gaat trekken? En wat doe je dan met andere zaken? Mag je dan nog wel over fraude schrijven? Of mag je nog beschrijven hoe een moord gepleegd werd? Uiteindelijk zijn dat ook illegale praktijken. Dit kan een gevaarlijk precedent worden. Daarom laten we nu de juridische finesses uitpluizen.»

Het IFPI laat intussen weten de volgende nummers van het tijdschrift af te wachten, alvorens verdere acties te ondernemen.

http://www.clickx.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer