Roger Vadim vindt eindelijk rust

De Franse filmregisseur Roger Vadim is gisteren op 72-jarige leeftijd in Parijs overleden aan de gevolgen van kanker. Het is moeilijk te zeggen waarmee hij het beroemdst is geworden, met zijn films of zijn huwelijken? Hij maakte waanzinnig populaire schandaalfilms als 'Et Dieu créa la femme' en 'Barbarella', en had romantische verbintenissen met onder andere Brigitte Bardot, Jane Fonda en Cathérine Deneuve.

Peter HAEX

BR>

Vadim had er een handje van om zijn partners wereldberoemd te maken. Zo ontdekt de in 1928 in Parijs geboren Roger Vadim Plemiannikov de toen vijftienjarige Brigitte Bardot. Hij stuurt haar naar dramacursussen en ze bemachtigt haar eerste filmrol in 'Le trou normand' (1952). Vadim vindt dat ze een grotere kans verdient.

Hij laat haar in 'Manina, la fille sans voille' in een te kleine bikini opdraven, trouwt met haar in 1952 en maakt haar in 1956 wereldberoemd met 'Et Dieu créa la femme'. In die film speelde ze een vrijgevochten vrouw die de mannen van Saint-Tropez in vuur en vlam zet. Het huwelijk van Vadim met Bardot loopt korte tijd na het uitbrengen van 'Et Dieu créa la femme' op de klippen.

Barbarella

In 1967 stapt Vadim met Jane Fonda in zijn inmiddels derde huwelijksbootje. Een jaar later komt de redelijk wansmakelijke sciencefictionprent - inmiddels cultfilm - 'Barbarella' op de markt. Fonda stapt in een weinig verhullend pakje rond tussen oerlelijke decors. Opmerkelijk is wel dat de striptease van de heldin niet voluit in beeld wordt gebracht.

De hoofdrollen in de films van Vadim zijn altijd weggelegd voor oogverblindende, blonde schoonheden met lange benen. «Je moet Rodin niet vragen een lelijk beeld te maken. Daarom moet je mij ook niet vragen een film te maken met een lelijke vrouw,» meende hij. Op zijn filmografie staan ook nog 'Les liaisons dangereuses' en 'Une femme fidèle'. Het succes van zijn debuutfilm zou Vadim nooit meer evenaren.

Vadim haalde voorts de carrière van Cathérine Deneuve, met wie hij lange tijd verloofd was, uit het slop. Deneuve en Vadim hebben een zoon, de komiek Christian Vadi. Uit de huwelijken met Annette Stroyberg, Fonda en Catherine Schneider werd telkens een dochter geboren. Ook Vadim schiep dus de vrouw.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer