Klanten van Mobistar verdubbeld

BRUSSEL -

Jo.S.

BR>Mobilofoonoperator Mobistar heeft over het boekjaar 1999 een nettoverlies van 2,7 miljard frank geleden. Daartegenover staan echter een aantal positieve elementen. Het aantal klanten steeg vorig jaar van 510.000 naar 1.040.000, wat neerkomt op meer dan een verdubbeling. Daarmee zat Mobistar ruim boven het marktgemiddelde. Dat bedroeg 81 procent, waardoor de penetratiegraad van de mobiele telefonie in België op 31,5 procent uitkwam.

Het Europees gemiddelde qua marktaandeel van de GSM bedraagt 40 procent en daar zit ons land dus nog duidelijk onder. Dit jaar kan de marktpenetratiegraad in ons land stijgen tot 43 à 48 procent. Mobistar bezit nu in de mobiele telefonie een marktaandeel van 32,5 procent. Het objectief blijft om een martkaandeel van meer dan 30 procent te handhaven en dit ondanks de sterkere concurrentie op de markt. Mobistar slaagde er trouwens in om tijdens het laatste kwartaal van 1999 het marktaandeel te vergroten en dit ondanks de komst van Orange als derde mobilofoonoperator.

Door de daling van de tarieven en een gemiddeld lager gebruik van de nieuwe klanten daalde het gemiddeld inkomen per klant met 22,7 procent tot 1.512 frank per maand. Daardoor wordt de omzetgroei afgeremd, maar die ongunstige trend zal op termijn worden omgebogen door de opkomst van de draadloze toegang tot internet. De inkomsten uit dataverkeer bedragen nu maar 2 tot 3 procent van de omzet. Dat percentage zal in de toekomst echter sterk gaan toenemen.

Mobistar slaagde er vorig jaar in om de marges op te trekken. De kosten namen van de andere kant eveneens toe, onder meer als gevolg van de nog steeds te dure prijs die wordt aangerekend voor huurlijnen. Op 31 december 1999 werkten er 1.153 personeelsleden voor Mobistar, of een stijging met ruim één derde ten opzichte van het jaar voordien.

Topman John Cordier gaat er nog steeds van uit dat de mobiele poot van Mobistar in 2001 winst zal gaan maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer