Alles wat je moet weten over het kopiëren van cd's

In de top vijf van best verkochte computerartikelen heeft de cd-recorder - ook bekend als cd-schrijver of cd-brander - stilaan een vaste plek veroverd. Steeds meer mensen maken gebruik van een cd-schrijver en de lege en herschrijfbare cd's vliegen tegenwoordig dan ook de winkel uit. Helaas belandt een hele reeks van die schijfjes later ook in de vuilnisbak omdat er iets mis ging bij het schrijven. Het kan ook anders.

Davy VANDEVINNE

BR>

Bij het branden van cd's kan er heel wat fout gaan. Je weet dus best waaraan je begint. Dat begint al op het moment dat je je cd-schrijver aankoopt. Weet wat je koopt, vraag raad aan anderen en blader eens door de testen van computermagazines. Het is altijd handig om te weten wat je precies in huis haalt.

Harde schijf

Waar moet je op letten voor je aan het branden begint? Eerst en vooral op de harde schijf. Een aantal programma's om cd's te kopiëren schrijft de gegevens namelijk eerst naar de harde schijf. Zorg er dus voor dat die in topconditie is, want hapert de doorvoer even, dan wordt het branden onderbroken en is de cd naar de knoppen. Regelmatig fragmenteren dus. Dat kan overigens simpelweg met het schijfonderhoudprogramma van Windows. Een ander probleem kan veroorzaakt worden door screensavers, anti-virussoftware of onderhoudsprogramma's die plots midden tijdens het schrijven in actie treden. In vaktermen heet dat een

buffer-underrun

, je computer kan de schrijver niet bijhouden. Met andere woorden: de laser brandt de gegevens sneller dan de pc ze kan aanvoeren. Eén luttele seconde onderbreking in de datastroom kan al voldoende zijn om je cd om zeep te helpen. Zorg er dus voor dat alle andere software uitgeschakeld is voor je begint te branden.

Autorun

Veel cd-roms starten automatisch als je ze in de speler stopt,

autorun

heet dat. Handig, maar soms dodelijk bij het branden. Even uitleggen. De nieuwe cd is op een haar na klaar, Windows herkent een cd met autorun en begint het ding te draaien. Logisch, want een cd-schrijver is uiteraard ook een cd-speler. Gevolg? De brander houdt het voor gezien en je pasgebrande cd is rijp voor de vuilnisbak. Maar ook hier is er een simpele oplossing: simpelweg de autorun-optie van de cd-schrijver uitschakelen. Als dat overigens al niet gebeurd is, want de nieuwste versies van schrijfprogramma's schakelen die autorunfunctie zelf uit. Stel een gebrande cd ook niet bloot aan fel licht. Een gebrande cd is namelijk iets totaal anders dan een geperste cd uit de winkel. Op de laatste zit de informatie in de vorm van putjes, die in het oppervlakt zijn geperst. Een cd-schrijver kan geen putjes maken. Op de plek waar een putje hoort te zitten, verkleurt en vervormt de schrijver het oppervlak. Het resultaat is echter hetzelfde: de laser van de speler reflecteert het licht niet op die plek - net zoals dat niet gebeurt in een putje - en leest de data dus juist. Maar onder langdurige invloed van (zon)licht kan je zelfgeschreven schijfje verder verkleuren en onleesbaar worden. Gekopiëerde cd's zijn bovendien gevoeliger voor mechanische beschadigingen als krassen.

Gaat het toch nog mis, gooi je mislukte cd dan niet in de vuilbak, want het ding hoort bij het klein gevaarlijk afval. Bovendien kan je ze nog gebruiken als onderlegger, als frisbee of als versiering voor de kerstboom. Handig toch?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer