'Risico van meeroker op longkanker is overdreven'

Het risico dat passieve rokers longkanker krijgen, is in het verleden overdreven. Volgens onderzoekers van de universiteit van Warwick is de kans op longkanker door meeroken vijftien procent groter dan bij mensen die niet de rook van andermans sigaret inademen. In het verleden werd die kans 25 procent groter geschat.

Reuters

BR>De statistici onderzochten 37 gedocumenteerde gevallen van meeroken. Ze constateren in The British Medical Journal die vrijdag verschijnt dat vooroordelen de publicatie van onderzoeken hebben beïnvloed. Studies die de vooroordelen over meeroken bevestigden, werden vaker gepubliceerd dan de onderzoeken die de risico's ontkenden.

Longkanker is wereldwijd de meest voorkomende dodelijke vorm van kanker en eist jaarlijks bijna een miljoen levens. De patiënten hebben vaak in het verleden gerookt. Slechts dertien procent van de mensen die longkanker krijgen, leeft langer dan vijf jaar na de diagnose. In Afrika, waar minder mensen roken dan in de rest van de wereld, komt longkanker het minste voor.

Uit studies is eerder gebleken dat meeroken ook de kans op hartaandoeningen en herseninfarcten vergroot.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer