'Te veel hygiëne kan astma bevorderen'

Overmatige hygiëne en steriele omgevingen kunnen de oorzaak zijn van het toenemend aantal mensen in de westerse landen dat aan astma en allergieën lijdt. Dat stellen Italiaanse onderzoekers in de British Medical Journal van vrijdag.

DPA/Reuters

BR>Veel artsen gaan ervan uit dat ziektes in de jonge jaren van kinderen belangrijk zijn om voor een goed immuunsysteem te zorgen. De Italiaanse studie vond een veel minder grote aanleg voor astma bij mensen die tijdens hun jeugd in een verontreinigde omgeving hadden geleefd, dan bij degenen die veel minder aan ziektekiemen waren blootgesteld. De wetenschappers onderzochten ruim 1600 kadetten van de Italiaanse luchtmacht.

"We moeten de hygiëne verbeteren om infectieziektes minder kans te geven, maar het immuunsysteem moet al in de kindertijd voorzichtig getraind worden om allergieën voor te blijven", aldus professor Matricardi, die het onderzoek leidde.

Een verband tussen astma en ziekteverwekkers die door de lucht worden overgedragen, zoals bij mazelen en pokken, konden de onderzoekers niet ontdekken.

Astma is een van de snelst groeiende infectieziektes ter wereld. Elke tien jaar groeit het aantal mensen met astma met 50 procent. Wereldwijd kampen ongeveer 150 miljoen mensen met de ziekte, die de ademhaling bemoeilijkt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer