Jan Guldentops over onbeschikbaarheid van Yahoo!

LEUVEN -

D.Vy

BR>De bekende Internetsite Yahoo! was maandagavond drie uur lang onbereikbaar voor haar miljoenen gebruikers. Die onbereikbaarheid was het gevolg van een sabotagepoging, waarbij urenlang nepberichten naar de servers van Yahoo werden gestuurd, zodat die overbelast geraakten.

- Hoe moeilijk is het om een site als Yahoo op die manier van het web te halen?

«Niet verschrikkelijk moeilijk. Het gaat om wat men in het jargon een

denial of service-attack

noemt. Dat betekent dat de communicatie met de server onmogelijk gemaakt wordt, bijvoorbeeld door een heleboel berichtjes te sturen, of door een aantal mailtjes de hele tijd over en weer te laten gaan. Het is echt niet ongewoon, het gebeurt zelfs vrij regelmatig. Alleen haalt het niet altijd het nieuws. Nu dus wel, omdat het om Yahoo! gaat. Met het juiste programma - en die zijn echt niet moeilijk te vinden op het web - kan de eerste de beste surfer trouwens een site op die manier plat leggen.»

- Is er dan geen beveiliging mogelijk?

«Je kan een aantal basisstappen ondernemen om dat soort dingen binnen de perken te houden, maar honderd procent veilig ben je nooit. Zolang er communicatie bestaat tussen computers is het mogelijk dat iemand die communicatie verbreekt. Vergelijk het met een tunnel: die mag dan breed zijn, als er iemand een vrachtwagen dwars over de weg zet en in brand steekt, kan er toch niemand meer door hé.»

- Hoe groot is de kans dat de verantwoordelijke voor deze stunt gepakt wordt?

«Die kans is vrij groot, omdat het meer dan waarschijnlijk om een idioot gaat. Ik bedoel maar: wat heeft iemand hier nou aan? Serieuze hackers houden zich hier niet mee bezig, die vinden dit saai tijdverlies. Daarom denk ik dat het gaat om iemand die niet echt goed weet waarmee hij bezig is. En zo iemand laat beslist sporen achter.»

- De gevolgen van de aanval zijn alvast desastreus...

«Dat wordt erg overdreven, vind ik. Iedereen heeft het over die onbereikbaarheid van drie uur. Maar een recente Zwitserse studie heeft uitgewezen dat populaire webservers gemiddeld zo'n 99 minuten per week onbereikbaar zijn. Als je dat weet, ga je die drie uur toch wat relativeren. Het grote probleem is dat de aandelen van dit soort internetbedrijven veel te hoog genoteerd staan, omdat ze dikwijls enkel steunen op goeie marketing. Ze leven van de hype die er rond gemaakt wordt. Als die ballon dan een keer doorprikt wordt, dan staat opeens alles op stelten. Terwijl het in mijn ogen eigenlijk het

non-event

van de dag is.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer