Internetbedrijven lam gelegd door krakers

DEN HAAG -

GPD/AP

BR>Niet alleen het overbekende internetbedrijf Yahoo werd het slachtoffer van computerkrakers. Vermoedelijk leden van dezelfde groep hackers hebben in de afgelopen dagen ook de sites van internetbedrijven als CNN Interactive, Amazon en eBay bestookt met een overdaad aan gegevens en zo enige tijd lam gelegd. Het FBI is ingeschakeld.

Kennelijk gaat het om een gecoördineerde actie, want de aanvallen werden uitgevoerd vanaf vijftig verschillende plekken tegelijkertijd. De webserver van Yahoo - een zoekmachine die veel internetters als startpunt gebruiken - kreeg op een gegeven moment een informatiestroom van een gigabyte per seconde te verwerken. «De meeste sites verwerken dat niet in een jaar,» zei Yahoo-directeur Jeff Mallett.

De aanvallen geschieden met een betrekkelijk eenvoudige techniek. Hackers gebruiken programma's die even snel contact met een webserver zoeken en dan een antwoord terug verwachten. Zo'n zogenaamde 'ping' is eigenlijk bedoeld om te zien of de verbinding in orde is. Door miljoenen keren achter elkaar zo'n boodschap te versturen raakt de ontvangende computer overbelast. In het internetwereldje wordt zo'n aanval 'The Ping of Death' genoemd. Woensdag maakten de hackers een gedeelte van het verkeer met E-Trade en Datek onmogelijk, bedrijven die effectentransacties via internet verzorgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer