Ballan wint Ronde van Vlaanderen

Print
De Italiaan Alessandro Ballan (Lampre) heeft zondag de 91ste editie van de Ronde van Vlaanderen (ProTour) gewonnen. Na 259 km klopte Ballan in een sprint met twee Leif Hoste. De Italiaan Luca Paolini werd enkele seconden later derde.
BR>
Al na twee kilometer ging nationaal kampioen Niko Eeckhout even aan de boom schudden. Hij kreeg de Hongaar Laszlo Bodrogi, de Nederlander Steven de Jongh, de Rus Anton Mindlin en de Fransman David Deroo mee in het wiel. Ze bleven even voor het peloton uitrijden en werden dan weer tot de orde geroepen.

Bij het binnenrijden te Hooglede, na goed dertig kilometer koers trokken de Spanjaard Jose Vicente Garcia Acosta, de Fransman Laurent Mangel, de Italiaan Enrico Franzoi en de Nederlander Maarten Tjallingii ten aanval. Zij kregen dertig kilometer verderop het gezelschap van Evert Verbist, de Fransman David Boucher en de Wit-Rus Aleksandr Kuschynski. De zeven boekten te Waregem reeds een voorsprong van meer dan elf minuten op het peloton.

De leiders sneden de Molenberg, de eerste van achttien hellingen na 134 kilometer, aan met een voorsprong van negen minuten. Daar nam Paolo Bettini het peloton op sleeptouw. Net voor de Wolvenberg moest Garcia Acosta zijn metgezellen laten rijden toen hij lek reed achteraan. Wat verderop kon de Spanjaard opnieuw aansluiting vinden bij de leiders.

In de grote groep werd er heel nerveus gekoerst met diverse valpartijen tot gevolg. Op zo'n 95 kilometer van de eindmeet was er een grote valpartij, met onder de slachtoffers Greg Van Avermaet, James Vanlandschoot en een pak Team CSC-renners onder wie de Australier Stuart O'Grady, de Deen Matti Breschel en zijn landgenoot Lars Michaelsen.

In de aanloop naar de Oude Kwaremont trok Wim Vansevenant het peloton op een lint. Achter hem kwamen opnieuw een pak renners ten val. Voornaamste slachtoffers waren dan de Duitser Erik Zabel en de Italiaan Manuel Quinziato. Op de 2200 meter lange helling namen de mannen van T-Mobile het heft in handen, dit op 80 kilometer van de eindmeet. Meteen slonk de voorsprong van de zeven leiders onder de vijf minuten. Het verval bleef gaandeweg aanhouden.

Tijdens de beklimming van de Taaienberg, de negende helling van de dag, leidde Bettini voor ploegmakker Tom Boonen in het peloton, tot Staf Scheirlinckx overpakte en een beetje voor de Quick-Step-renners ging uitrijden. Johan Vansummeren en Kevin Hulsmans deden dat op de Eiken- en Boigneberg na.

In de grote groep werd niet echt jacht gemaakt op de twee, die vlug een minuutje pakten. Tot Fabian Cancellara de snelheid met een ruk de hoogte injoeg. Het peloton spatte in verschillende stukken uit elkaar en ook Tom Boonen had in eerste instantie geen passend antwoord op deze tempoversnelling.

Aan de Leberg, op minder dan vijftig kilometer van de finish, smolt achter de zeven leiders alles grotendeels samen. Vansummeren en Hulsmans kregen dan het gezelschap van Leif Hoste, de Zwitser Fabian Cancellara, de Nederlander Michael Boogerd en de Australier Stuart O'Grady. Maarten Tjallingii van zijn kant vond dat de snelheid vooraan veel te laag lag en ging op de Berendries aanvallen. Hij deed dat op de Valkenberg nog eens over.

De echte versnelling kwam echter achter de vluchters toen Cancellara alle registers open trok. Enkel Gert Steegmans was bij machte om de Zwitser te vervoegen. De twee gingen op 36 kilometer van eindmeet op en over de kopgroep. Cancellara moest echter, tot zijn groot ongenoegen, al het werk voor zichzelf nemen, want Gert Steegmans kreeg orders af te stoppen voor Boonen en Bettini die in de achtergrond fungeerden.

Zo konden ook de oorspronkelijke leiders opnieuw aanpikken bij het duo Cancellara-Steegmans. Met nog vijfentwintig kilometer voor de boeg, aan de Eikenmolenberg, reden de negen 45 seconden voor op de grote groep.

Predictor-Lotto bezette in de grote groep de eerste plaatsen en zorgden ervoor dat de kloof alsmaar kleiner werd. Op een kilometer voor de beklimming van de Muur van Geraardsbergen kregen we een algemene hergroepering en waren er nog zo'n tachtig kanshebbers voor de eindzege.

Tom Boonen zette fors door en opnieuw kraakte het in het peloton. Zeker wanneer de Italiaan Alessandro Ballan ontplofte en de rest een ferme tik uitdeelde. Leif Hoste kwam als tweede boven op de Kapelmuur. De rest moest daar al zeven seconden prijs geven. Op vijftien kilometer van de Halsesteenweg kregen we met Ballan en Hoste twee leiders.

Bij de beklimming van de Bosberg, de allerlaatste helling van de dag, ging de Italiaan Filippo Pozzato in de tegenreactie. Pozzato parkeerde evenwel net voor de top van de Bosberg. Staf Scheirlinckx ging dan in achtervolging, maar die kreeg Bjorn Leukemans mee als waakhond voor Hoste. Achter de twee leiders verbrokkelde het volledig. De Nederlander Karsten Kroon en de Litouwer Tomas Vaitkus gingen op hun beurt op zoek naar het leidende duo.

Ballan en Hoste mochten uiteindelijk toch spurten voor de eindzege. Leif Hoste leek het heel gemakkelijk te kunnen halen maar stierf op zo'n vijftig meter van de eindmeet en werd geremonteerd door Ballan. Tot grote ontgoocheling van Hoste, die voor de derde keer genoegen moest nemen met de tweede plaats, na 2004 en 2006.