Dopingproces Landuyt-Museeuw uitgesteld naar 25 juni

Print
Voor de correctionele rechtbank in Kortrijk is maandag het dopingproces gestart tegen dierenarts José Landuyt en enkele voormalige toprenners zoals Johan Museeuw, Mario De Clercq, Jo Planckaert en Chris Peers.
Het proces werd onmiddellijk op vraag van enkele advocaten uitgesteld naar 25 juni. Aanvankelijk zou het proces worden uitgesteld naar 19 juni, maar doordat advocaat Jef Vermassen die periode niet beschikbaar is, komt er een extra week uitstel.

De advocaat van Johan Museeuw, meester Jozef Lievens, moet straks ook pleiten in het proces Lernout & Hauspie en vroeg daarom om de zaak tegen Landuyt, Museeuw en co uit te stellen. De rechtbank in Kortrijk stelde 19 juni voor, maar in die week verdedigt meester Jef Vermassen, de advocaat van veearts Landuyt, een cliënt op een assisenproces in Tongeren. Daarom besliste de rechtbank in Kortrijk de echte start van het proces uit te stellen tot 25 juni.

Geen van de beklaagden daagde maandag persoonlijk op in de Kortrijkse rechtbank. Vermeende dopingkoerier Freddy Walraevens en ex-wielrenner Birger Donie stuurden zelfs helemaal geen advocaat. De rechtbank legde wel conclusietermijnen op. De verdediging van de beklaagden krijgt de tijd tot 30 april om conclusies neer te leggen, het openbaar ministerie moet daarop antwoorden tegen 29 mei. De verdediging mag één keer repliceren, tegen uiterlijk 15 juni.

Het onderzoek tegen de renners startte in de zomer van 2003 toen speurders in een onderzoek naar dopingzwendel rond veearts José Landuyt op sms-verkeer tussen de dierenarts en de renners stootten. Landuyt en verzorger Herman Versele vlogen een tijd achter de tralies.
De renners moeten zich onder meer verantwoorden voor het bezit en gebruik van dopingproducten.