Geplaagde Streel ligt overhoop met ex-sponsor

CADENET -

BR>

Drie weken geleden, tijdens een training in het Gentse Kuipke, knalde Marc Streel in volle snelheid tegen een openstaand luik. Een stommere val kan men zich moeilijk indenken. Maar hij hield er wel een ingewikkelde breuk van het sleutelbeen aan over.

«Ik liet me opereren in de hoop dat het herstel wat sneller zou gaan,» zucht hij. «Maar woensdag, tijdens de openingsrit van de Ronde van de Middellandse Zee, moest ik op elk bultje loslaten. En vanmorgen kon ik me nauwelijks oprichten. Aandringen heeft geen zin. Ik ga naar huis.»

Sinds half september vorig jaar, de dag van de Landenprijs, heeft hij wat meegemaakt, Marc Streel. De avond voordien kreeg hij een darminfectie. «Ik zou niet starten,» vertelt hij. «Maar 's morgens was er een bloedcontrole van de UCI. Iedereen die zich voor de wedstrijd ingeschreven had moest het onderzoek ondergaan. Ik wist niet wat ik hoorde toen ik achteraf vernam dat ik een te hoog hematocriet had. Waar dat vandaan kwam mag Joost weten. En een week later kreeg ik vanuit Kopenhagen een fax waarin me duidelijk werd gemaakt dat ik de publicitaire belangen van de sponsor zwaar geschaad had en moest opdraaien voor de gevolgen. Sindsdien heb ik geen frank loon meer gekregen. Ook al had ik voor 2000 nog een contract bij het Deense Jack&Jones.»

Bosman

«Ik ben zwaar teleurgesteld in de manager van de ploeg,» zegt hij. «In plaats van een onderzoek in te stellen werd ik onmiddellijk aan het kruis gespijkerd. Ik zou er zelfs oorzaak van geweest zijn dat de hoofdsponsor van de ploeg zich terugtrok. Ik nam dan maar meester Misson onder de arm, de advocaat die in het voetbal Jean-Marc Bosman verdedigde. Hij overwoog om de UCI te dagvaarden. Dat kon echter niet. De zaak tegen de Deense sponsor werd dan maar burgerlijk ingeleid.»

Streel voelt zich zwaar gepakt. «Met ruim 500 punten op de UCI-ranking was ik één van de renners die ervoor gezorgd heeft dat Jack & Jones vanuit de tweede naar de eerste divisie is kunnen promoveren,» zegt hij. «Akkoord, dat kan een te hoog hematocriet niet goedpraten. Maar ik had op zijn minst verwacht dat ik de kans zou gekregen hebben om mijn onschuld te bewijzen. Niks daarvan. Ploegdokter De Maeseneer, tevens de bondsarts, heeft me sindsdien geen enkele keer meer gecontacteerd.»

Misdadig

Sinds het voorval in de Landenprijs heeft Streel niet alleen geen loon meer ontvangen van zijn Deense sponsor. Ook de prijzen en de winstpremies die hij in de tweede helft van vorig jaar verdiende heeft hij nog altijd niet gekregen. «Het bedrag, verbonden aan de titel van Belgisch kampioen in het tijdrijden, werd door de Belgische Wielrijdersbond doorgestort naar de Deense sponsor,» zegt hij. «Zelfs dat werd me niet teruggestort. Dat noem ik misdadig.»

Met een plaats bij de eerste honderd in de UCI-ranking zou je normaliter geen moeite mogen hebben om een nieuwe ploeg te vinden. «Ik kreeg een paar aanbiedingen vanuit Italië, vanuit Spanje ook. Zij wilden mij voor een habbekrats inlijven. Ik zat toch helemaal aan de grond, dachten ze. Maar deze man heeft een dosis eergevoel. Ik ben geen bedelaar. Ik geef mezelf nog een nieuwe kans bij Ville de Charleroi. Nog een jaartje. Als het niet lukt dan heb ik nog altijd mijn diploma als expediteur op zak. Voor een hongerloon rij ik niet.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer