«Ik wil hardheid kweken»

GENT Ronny CEULEERS

BR>

Een paar Belgische atleten moeten vanavond op de

Flanders Indoor

zorgen voor wat kleur, liefst bekroond met een record. Kandidaat nummer één voor zo'n record is Sandra Stals in de 800 meter. Zij begint aan een drukke week met de bedoeling weerstand te kweken voor het EK en vooral voor de Olympische Spelen.

In drie dagen jaagt ze twee doelen na. Vanavond is het haar te doen om het twintig jaar oude record van haar eigen trainster Annemarie Van Nuffel: «In Karlsruhe liep ik in mijn eerste wedstrijd al 2'01"55. Ik zat dus maar een dikke halve seconde boven de 2'00"9 die zij destijds liep. Ik had daar al het gevoel dat ik niet alles had gegeven. Als ik het tactisch een beetje anders had aangepakt, was het record daar al gevallen.»

Zondag start ze in een 1000 meter in het Noord-Franse Liévin opnieuw met recordplannen. Dan moet de 2'45"6 van Van Nuffel er ook aan geloven. Vanavond kan ze niet enkel rekenen op hulp van Joke Mortier die als haas voor de eerste wedstrijdhelft opdraaft, maar ook op de steun van favoriete Maria Mutola. De Mozambikaanse kent

Stalske

al drie jaar, sinds de Limburgse in haar spoor een sterk nationaal record liep in Hechtel. In Sevilla kon Stals vorige zomer in de reeksen van het WK rekenen op Mutola om haar naar de halve finale te loodsen en zo de selectie voor Sydney af te dwingen. «Ik zei haar dat ze zich niet mocht laten vangen aan uitvallen van anderen,» vertelde Mutola gisteren. «Volg mij maar, heb ik haar verteld. Ze deed het. Ik wil hier onder de 2 minuten blijven. Volgt ze mij nu ook, dan heeft ze haar record.»

Uiteraard herinnert Stals zich die WK-race, want ze won die reeks zelfs voor Mutola, maar nadien ging ze compleet onderuit in de halve finale. Dat soort avonturen wil ze nu vermijden: «Om beter opeenvolgende wedstrijden te verteren loop ik zondag weer en halfweg volgende week in Stockholm en de zondag daarop in Birmingham. Zo wil ik hardheid kweken voor grote competities. Al was het in Sevilla vooral een mentale kwestie. Ik kan me wel goed opladen voor een wedstrijd. Dat deed ik in functie van die reeks. Toen ik daar doorheen was, had ik mijn olympische selectie binnen. Voor de halve finale had ik het gevoel van:

tiens, is hier nog een 800m te lopen?

Dat werd dus niks.»

Trouwplannen

Beseft ze intussen dat ze met andere vrouwen zoals Marleen Renders of Kim Gevaert tot het kransje behoort waarin het publiek grote verwachtingen stelt?

«Ik leer daar beter mee omgaan. Ik probeer op die stress positief te reageren. Ik voel eigenlijk al van 's ochtends aan of het die dag iets wordt. Nu slaag ik er stilaan beter in dat gevoel op te roepen. Annemie helpt me daarin. Maar op de Vlaamse kampioenschappen was ik nerveus en het ging van geen kanten.»

Het jaar 2000 wordt voor haar niet enkel belangrijk door het EK in zaal over twee weken of de Spelen in september. Op 1 april trouwt ze met Kjell Provost, met wie ze al een tijdje samenwoont in Nieuwpoort. Samen wonen en ook nog samen trainen. «Kjell heeft een parttime job op de sportdienst van Middelkerke. We werken samen ook aan onze web-site, die er straks wat anders gaat uitzien. We hebben bouwplannen. De grond is al gekocht in Oostduinkerke. Dus meer dan genoeg om niet alleen over atletiek te hoeven praten.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer