'In de gloria' reageert tegen het misbruik dat tv maakt van de Gewone Man

Liefhebbers van programma's van het slag 'Alles kan beter' moeten de komende weken hun vrijdagavonden vrij houden. Of hun zaterdagavonden, want de herhaling zit al op zaterdag. Nieuwkomer 'In de gloria' spot met de

human interest-isering

van de televisie. Niks te maken met de BV's, leve de GM: de Gewone Man.

BRUSSEL

BR>

Regisseur Jan Eelen maakt naast 'In de gloria' ook de rubriek 'Vaneigens' in 'Man bijt hond' en zat vroeger achter 'Alles kan beter'.

«Het is evident dat de media aandacht hebben voor het grote verhaal van de kleine man,» vindt hij, «maar de laatste jaren loopt het echt uit de hand. Iedereen wil net iets anders zijn, iedereen is op zoek naar een originele en ludieke invalshoek. Wie is het slachtoffer? De

Gewone Man

, die vooral

spontaan zichzelf

moet zijn en die zijn mening moet hebben over alles en nog wat.»

«Om alle misverstanden te vermijden, zeg ik er meteen bij dat wij niet spotten met de Gewone Man zelf, wel met het misbruik dat het medium televisie van hem of haar maakt. We reageren niet tegen dit of dat programma, maar tegen een hele trend waarvan de Goedeles en de Jambersen de exponenten zijn. Als je laatst Jambers weer bezig zag met plasseks, dan denk je toch: man, hou op. Wel, daar gaan wij dus iets mee doen.»

Elke aflevering van 'In de gloria' bevat vier, vijf nep-reportages, telkens afgewisseld met een zogenaamde videopost, zeg maar de tv-variant van de lezersbrief. Sommige typetjes komen elke week terug. Alle verhalen worden gespeeld door steeds dezelfde zeven acteurs: Sien Eggers, An Miller, Tania Van der Sanden, Frank Focketyn, Wim Opbrouck, Lucas Van den Eynde en Tom Van Dijck.

«Het is geen lachprogramma. We maken geen sketches. U zult lachen, maar in feite is het veel meer tragikomisch, wrang, ongemakkelijk. Daarom is dit een typisch Canvas-programma.

'In de gloria', Canvas, 22.20 uur, herhaling zaterdag 22.40 uur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer