Film over 20 jaar opvang van asielzoekers in België

Print
Het is twintig jaar geleden dat het Klein Kasteeltje in Brussel de deuren opende. Om dat in de kijker te zetten, vroeg het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers, Fedasil, aan regisseur Erik Lamens een film te maken over het onderwerp.
De film 'Twintig jaar opvang van asielzoekers in België' wordt op 20 juni voorgesteld aan het grote publiek.

Met de opening van het Klein Kasteeltje in 1986 startte de georganiseerde opvang van asielzoekers. Fedasil vroeg Lamens om met de beelden een eigen verhaal te maken met de belangrijkste evoluties.

Lamens verzamelde archiefbeelden van de VRT en de RTBF. De regisseur monteerde uit honderden uren een film van zowat 25 minuten.

"Sinds de opening van het Klein Kasteeltje in 1986, is er heel wat veranderd", aldus Lamens. "Het was dan ook een hele klus om de geschiedenis begrijpelijk weer te geven. Ik wou een coherent beeld schetsen voor het grote publiek en omdat ik met beeldmateriaal van anderen werkte, was dat heel moeilijk."

De film wordt op 20 juni, Wereldvluchtelingendag, aan het grote publiek voorgesteld in het Brusselse Flageygebouw.

Erik Lamens maakte al verschillende kortfilms en documentaires. Zijn laatste kortfilm 'To Speak' won 17 nationale en internationale filmprijzen.