60 % Turken huwt met meisje uit Turkije

Print
60 procent van de mannen van Turkse origine vindt zijn huwelijkspartner in Turkije. Slechts 25 procent van de Turken in Limburg trouwt met een meisje dat hier is opgegroeid.
BR> De keuze voor een partner uit Turkije is wel aan het dalen. Bij Turkse vrouwen zakt dit van bijna 80 procent naar 60 procent, bij de mannen van 73 naar 60 procent.

Limburgers van Turkse origine trouwen graag met iemand uit Turkije. Dat is ook zo in Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Een van de redenen is dat de meisjes de jongens van hier te traditioneel vinden. En de jongens vinden de meisjes dan weer te westers. Dus zoeken ze alletwee liever een partner in Turkije.

“Het feit dat jongens en meisjes hier niet veel contact hebben met elkaar, terwijl ze - op vakantie in Turkije - meer ruimte krijgen om elkaar te leren kennen, speelt zeker ook mee. Ze zijn dan in vakantiestemming en dat maakt het allemaal romantischer,” zegt Hilâl Yalçin uit Leopoldsburg die de studie maakte voor het Steunpunt Gelijke Kansenbeleid van de Universiteit Hasselt en de Universiteit Antwerpen.

De conclusies zijn gebaseerd op de koppels die op 1 januari 2004 in Vlaanderen woonden en waarvan een van de partners van Turkse afkomst is. In het totaal gaat het om 19.251 koppels voor heel Vlaanderen. Voor Limburg zijn er dat 7.864.

Geen enkele van de ondervraagden zegde dat hij of zij door hun ouders werd verplicht om te huwen met iemand uit Turkije.