Eva populairste in 'Wie mag blijven?'

Print
Eva, een 36-jarige Colombiaanse moeder van drie kinderen, is voorlopig de populairste sans-papier van de campagne "Wie mag blijven?".
Een kwart van de bezoekers van de website stemde voor de Zuid-Amerikaanse om te worden geregulariseerd. In werkelijkheid heeft de Russische Tatiana, die in 2000 samen met haar man en twee kinderen naar België vluchtte, verblijfsdocumenten gekregen.
Met de stunt wil het Forum Asiel en Migraties (FAM) wat zij de 'loterij' van het huidige regularisatiebeleid noemt aan de kaak stellen.

Op initiatief van het FAM namen vijf stand-ins voor asielzoekers gedurende twee dagen plaats in een glazen huis op het Brusselse Muntplein. Gedurende twee dagen via sms en nog tot eind deze maand op de website www.wiemagblijven.be kon/kan het publiek kiezen wie van de vijf te regulariseren.

Toen de dubbelgangers donderdagavond de set verlieten, had Eva (25 pct) de meeste stemmen, gevolgd door de Russische Tatiana (22) en de Congolese Marie-Josée (17).
De twee mannen in het opgevoerde gezelschap, de Marokkaan Samir en de Serviër Bozidar, totaliseerden ieder 18 pct, aldus Pieter De Gryse namens FAM. De toen 14.300 bezoekers waren goed voor samen 46.000 stemmen. Het resultaat van de sms-actie kende hij vrijdag nog niet.