Strijken in het water en in de lucht. Bekijk de filmpjes.

Print
Tien jaar nadat de fabrieksarbeider Phil Shaw in het Engelse Leicester zijn hobby - rotsklimmen - voor het eerst combineerde met de minder leuke dingen des levens, zoals strijken, heeft de maffe sport Extreme Ironing wereldwijd aanhangers die hun grenzen continu blijven verleggen.
BR>
“Een adrenalinesport die de kicks van outdooractiviteiten combineert met de voldoening van een perfect gestreken hemd,” zo wordt Extreme Ironing omschreven op de officiële website.

Sinds Phil Shaw alias Steam op promotour trok om zijn sport bekend te maken, zijn er overal ter wereld varianten opgedoken. Wat begon met strijkende alpinisten is nu uitgegroeid tot een sport met verschillende disciplines.

Erg populair is bijvoorbeeld onderwaterstrijken waarbij diepzeeduikers het record strijken onder water voortdurend scherper stellen. Het voorlopige record staat op naam van Louise Trewavas uit Londen die in 2006 in de Rode Zee op 137 meter diepte een hemd probeerde te strijken.
Het filmpje van onderwaterstrijken:Bungeestrijken

In 2002 werden in München voor het eerst wereldkampioenschappen georganiseerd. Tachtig strijkers uit de hele wereld daagden op. Op de officiële website worden nog steeds nieuwe foto’s gepost van mensen die strijken in canyons, jungles of siervijvers, tegen rotswanden, op Times Square in New York of in een kano.

Echte regels zijn er niet, behalve als u een record wilt vestigen. Dan moet de strijkplank minstens 1 meter lang zijn en poten hebben, en moet u een echt strijkijzer gebruiken, geen stuk speelgoed.

De meeste extreme vorm van Extreme Ironing is bungeestrijken waarbij de beoefenaars tijdens hun korte val een kledingstuk proberen te strijken. Lezers die zich geroepen voelen om deze sport te beoefenen, mogen hun kiekjes (met strijkijzer en -plank!) altijd HIER insturen. De foto’s krijgen een plekje op onze website. Enne, vergeet het strijkijzer niet uit het stopcontact te trekken als u in het water springt.

Vele mensen gingen al op in deze sport. Bekijk hier hun filmpjes van extreem strijken: