Alcohol met Pasen verboden in Venezuela

Print
In Venezuela mag van witte donderdag tot paaszondag geen druppel alcohol geschonken worden in de horeca. President Hugo Chavez wil zo de Venezolanen omvormen tot 'verantwoorde socialistische burgers'.
Het regeringsbesluit heeft de Venezolanen, whiskyliefhebbers bij uitstek, volslagen verrast. In het populaire vakantieoord Isla Margarita is het verzet groot. Horeca-medewerkers hebben leuzen op hun auto's gekalkt en tientallen evenementen en feesten zijn geschrapt. Zij vrezen een miljoenenstrop.

Maar de regering houdt vast aan de draconische maatregel. Het besluit moet het aantal verkeersongelukken terugdringen. In de heilige week vallen in Venezuela vaak minstens honderd verkeersdoden.

Volgens minister Jose David Cabello van verkeer zijn het altijd dezelfden die klagen. "Hypocriete mensen, die het zaligmakende kapitalisme in hun hart meedragen."

Hij wijst op de noodzaak dat de Venezolanen hun drankgedrag radicaal moeten veranderen. Chavez zei het eerder deftig: "De bouw van het socialisme van de 21ste eeuw vereist dat slechte, diepingesleten gewoonten voortkomend uit het oude model niet mogen voortleven in de te vormen nieuwe mens." Cabello: "Daarbij hoort ook een glaasje minder."