Logistieke bedrijven krijgen eigen paritair comité

Print
Vanaf volgende maand krijgen de logistieke bedrijven in België een eigen paritair comité, dat niet meer afhankelijk is van de aard van de behandelde goederen en dat er voor zorgt dat de logistieke sector eigen loon- en arbeidsvoorwaarden krijgt waarmee de sector kan concurreren met gelijkaardige bedrijven in het buitenland.
Het paritair comité voor de logistieke sector zal ook een einde maken aan de concurrentievervalsing en aan de rechtsonzekerheid in de sector.

Dat heeft federaal minister van Werk Peter Vanvelthoven (sp.a) vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie in de ambtswoning van de Limburgse gouverneur Steve Stevaert in Hasselt.

Tot nu toe moesten logistieke bedrijven regelmatig van paritair comité veranderen, afhankelijk van de aard van de behandelde goederen. Dat zorgde voor rechtsonzekerheid
. Door de nieuwe reglementering komt daar nu een einde aan. De nieuwe reglementering houdt in dat het bestaande paritaire comité 140 voor de arbeiders en het paritaire comité 226 voor de bedienden naar de hele sector uitgebreid worden.

Uitzonderingen op deze regel vormen bedrijven die specifieke veiligheidsvoorschriften in acht moeten nemen, zoals chemiebedrijven en bedrijven waarvan de logistieke bedrijven onlosmakelijk met het productieproces betrokken zijn, zoals de automobielsector. Ook de havensector valt niet onder de nieuwe reglementering, zo zei Vanvelthoven.