Nieuw: popmuziekambtenaar

HASSELT -

Veel volk op het Popforum woensdag en niet zoveel vragen na de koffiepauze. Al waarschuwde Misjel Daniëls alle aanwezigen om op de hoede te zijn voor de nieuwe bewakingswet en gingen er wat verbaasde wenkbrauwen de hoogte in toen gedeputeerde van cultuur Sylvain Sleypen wel erg grote muziekplannen voor deze provincie uit de doeken deed.

CRu

BR>

Misjel Daniëls van Blues Peer was duidelijk bezorgd rond de ontwikkelingen van de nieuwe bewakingswet. Hij vreesde dat werken met vrijwilligers quasi onmogelijk zal worden door te hoge (opleidings)kosten. Bovendien vermoedde hij dat security-groepen wel eens opzettelijk zouden provoceren om zo hun werkkrachten te kunnen inschakelen in plaats van vrijwilligers. Chokri Mahassine bevestigde dat iedereen op zijn hoede moest blijven voor die nog steeds vage wet. «Organisaties die slechts af en toe een bewakingsopdracht moeten uitvoeren vallen alvast niet onder de wet en ik heb de indruk dat men niet speciaal de jeugd wil viseren. Maar de wettekst gebruikt het woord 'sporadisch'. Het is echter helemaal niet duidelijk wat 'sporadisch' precies betekent.» Bij het forum werd alvast besloten om een stevig statement te maken naar minister Duquesne. «Wij zijn geen dierentuin,» klonk het.

Gedeputeerde van cultuur Sylvain Sleypen was ook van de partij. Het departement cultuur zorgt voor de subsidiëring van de grote Limburgse festivals (Pukkelpop en Peer). Maar Sleypen meldde ook dat er een popmuziekambtenaar zou aangenomen worden binnen cultuur. Die zou internationaal gekende groepen naar Limburg moeten halen. «Optredens met een internationale uitstraling,» klonk het. Sleypen kondigde ook een internationale muziekbeurs in de stijl van Midem in Cannes aan. Thema's op de beurs zouden o.a. draaien rond computer in de muziek, boekingen etc. Wordt vervolgd.

M.O.D.

De droge cijfers van de avond besparen we u liever. We melden wel nog graag dat de elektronische muziekweg die de provincie al had ingeslaan met Technomania, alsmaar langer wordt. In het najaar komt er dj-mania aan en er werd een nieuw reglement opgesteld waarbij ook de dj's aan bod komen. Luc Flipkens van de provinciale jeugddienst benadrukte wel dat niet zomaar elke banale fuif met dj's een subsidie zou krijgen. Hij moet bijvoorbeeld gaan om een contest of een vrij podium.

Ook de infrastructuur voor het dj-lab in Muziek-O-Droom wordt gesteund met het nodige geld. Er werd 600.000 frank opzijgezet voor het project. «M.O.D. moet verder nog gesteund worden,» zei Carl Claessens. «Als je op de agenda kijkt van het muziekcentrum, merk je pas aan wat voor een hoog ritme er activiteiten plaatsvinden. Dat mogen we zeker niet verloren laten gaan. Toch kampt het centrum met een chronisch tekort aan werkkrachten en middelen. Dé uitdaging voor ons in het jaar 2000 is dan ook dit unieke centrum extra te steunen.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer