'Minder werklozen, als bij toverslag'

Print
Waals MR-parlementslid Willy Borsus stelt zich vragen bij de werkloosheidscijfers en de nieuwe methodologie voor de telling van werklozen. Morgen/Dinsdag geven de Waalse dienst voor arbeidsbemiddeling (FOREM) en de Waalse minister van Economie en Tewerkstelling Jean-Claude Marcourt toelichting over de arbeidsmarkt.
Volgens Borsus zullen bij de presentatie dinsdag "als bij toverslag 30.000 werklozen minder geteld worden in Wallonië". "Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat dit toeval is. Is de (regionale) meerderheid PS-cdH niet bezig met de cijfers te spelen, om de werkelijkheid te verhelen van een gewest dat de werkloosheidscijfers historische records ziet bereiken?", vraagt hij zich af.

Volgens het MR-lid hanteert de nieuwe methodologie een zeer eigen selectie. Zo zullen de vrijwillig ingeschreven werkzoekenden, de werklozen van de Duitstalige gemeenschap en de andere "nietsdoende werkzoekenden" niet langer geteld worden als uitkeringsgerechtige werkzoekenden (DDI's).

Borsus betreurt dat er veranderingen aan een methodologie komen die sinds jaren gebruikt wordt. "Zo kan er niet meer met het verleden en de andere gewesten vergeleken worden", stelt hij.