Zo leefden de heiligen

Mevrouw Liliane Billen uit Tongeren is enthousiast over het initiatief van deze krant om dit jaar elke dag het leven van de heilige van die dag te beschrijven. Ze heeft er echter ook vragen bij: «Hoe komen journalisten aan juiste informatie en aan foto's of afbeeldingen van al die heiligen? En kunnen jullie mij zeggen in welke boeken ik meer informatie vind?» Lezer Jos Geelen uit Overpelt heeft precies dezelfde vraag, en kijk zo maken we in één klap twee lezers gelukkig.

TONGEREN - Hilde PEETERS

BR>

Regionaal redacteur Ghislain Truyers coördineert de serie. Het idee was ook van hem, en de hoofdredacteur, Marcel Grauls, vond het een goed idee: «Eigenlijk vielen er twee ideeën samen. Ik dacht: iedereen heeft een voornaam, maar waar komt die vandaan en welke heilige schuilt erachter. En ten tweede heeft het bisdom in het jaar 2000, een bijzonder jaar, alle kerken en devotieplaatsen voor het publiek opengesteld. Dus dachten we aan een combinatie: we geven elke dag het verhaal van de heilige wiens naamdag het die dag is, en we kijken waar in Limburg er nog een devotieplek van die heilige is. We merken wel dat onze lezers deze serie erg waarderen, dus het vele werk dat we eraan hebben is graag gedaan.»

Snuffelen

Blijft de vraag hoe je aan informatie over heiligen geraakt: de meesten zijn al eeuwen dood en er zijn weinig documenten over hun leven bewaard (kranten waren er toen overigens ook niet). En hagiografen, zo heten de mensen die indertijd hun leven besteedden aan het beschrijven, worden doorgaans niet echt van nauwkeurigheid beschuldigd: zij beschreven hun onderwerp doorgaans kritiekloos als mensen zonder enige smet.

Daarom, en dat is ook de vraag van mevrouw Billen, kan er veel meer waarde worden gehecht aan hetdendaagse historici die leven en werk van heiligen bestuderen. Ghislain Truyers: «Wij zoeken eerst op van welke heilige het precies de naamdag is op een bepaalde dag. En dan gaan we in gespecialiseerde boeken op zoek naar de levensgeschiedenis van die heilige. Voor afbeeldingen hebben we enorm veel aan de uitgaven van het fotorepertorium van het meubilair van Belgische Bedehuizen, een uitgave van het ministerie van cultuur en het koninklijk instituut voor het kunstpatrimonium in Brussel. Als mevrouw Billen echt meer wil weten over bepaalde heiligen, kan ze altijd bij een bibliotheek in haar buurt, of in de provinciale bibliotheek in Hasselt terecht, daar kunnen ze haar verder helpen met informatie.»

Heilig

Er zijn overigens nog veel meer boeken over heiligen uitgegeven, en die boeken verkopen goed. En er wordt, zo zegt het bisdom, nog altijd veel waarde gehecht aan heiligen, hun naam- of feestdagen en de betekenis van hun naam. Mensen zijn klaarblijkelijk nog veel bezig met heiligen en hun betekenis. En daar sluit de vraag van een andere lezeres mooi bij aan: hoe komt het dat in sommige landen, Griekenland bijvoorbeeld, iemands naamdag belangrijker is dan zijn verjaardag? Hoe komt het overigens ook dat in de verschillende landen heiligen telkens op een andere dag gevierd worden? Ook daar is een uitleg voor, zij het niet eenduidig: er is niet altijd maar één heilige met een bepaalde naam. Zo heb je bijvoorbeeld twee Aldegondissen, twee Antoniussen en maar liefst drie Franciscussen, afhankelijk van hun land van afkomst worden die heiligen soms in elk land op een andere dag vereerd. Maar evengoed: welke heilige je ook vereert, hij is jouw persoonlijke voorspraak hierboven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer