Britten dragen belangrijke legerbasis over aan Irakezen

Print
De Britse legerleiding in Irak heeft zondag een belangrijke legerbasis overgedragen aan het Iraakse leger in Basra (zuiden), in het kader van het terugtrekkingsplan van de Britse troepen uit de tweede stad van het land.
Het gaat om de basis van Chatt al-Arab. "De basis is nu volledig bevolkt door Iraakse manschappen", aldus de generaal van de 10de divisie van het Iraakse leger tijdens een officiële plechtigheid. Binnenkort dragen de Britten nog andere legerbasissen in en rond Basra over aan het Iraakse leger.

Chatt al-Arab was een van de vijf basissen die door de Britten waren bezet sinds de Amerikaanse invasie in Irak in maart 2003. In maart was al een legerbasis aan de Irakezen overgedragen en later in april zou nog een derde basis volgen.

De Britse premier Tony Blair maakte in februari bekend dat Groot-Brittannië tegen de zomer van dit jaar zijn manschappen in Irak wil terugbrengen van 7.100 naar 5.500. De Sunday Telegraph schrijft zondag dat de Britse troepen mogelijk nog vijf jaar in Irak zullen blijven, tot 2012 dus.