Britse mariniers spreken over Iraanse gevangenschap

Print
De Britse mariniers en marinemensen die dertien dagen door Iran zijn vastgehouden waren geblinddoekt en gekneveld en stonden onder voortdurende psychologische druk. Dat heeft een van de vijftien, luitenant-ter-zee Felix Carman, vrijdag op een persconferentie gezegd.
Deze week werden ze vrijgelaten en donderdag kwamen ze aan in Londen.

Carman vertelde dat de manschappen streng werden ondervraagd en met zeven jaar gevangenisstraf werden bedreigd als ze niet zouden toegeven dat ze in Iraanse territoriale wateren terecht waren gekomen. Zij en de Britse regering ontkennen dat dat het geval was.

Carman zei dat hij en de andere mannen de hele tijd geïsoleerd werden vastgehouden in stenen cellen waar een stapel dekens lag om op te slapen en dat ze meestal 's nachts werden ondervraagd. Daarbij werd hun de keus gegeven te bekennen dat zij zich per ongeluk in Iraans water hadden begeven of zeven jaar te worden opgesloten.
"We stonden onder voortdurende psychologische druk."

Eenmaal werden zij, geblinddoekt en geketend, tegen een muur gezet en werden achter hen wapens ontgrendeld. Kapitein der mariniers Chris Air zei dat de groep militairen op 23 maart, terwijl zij bezig was aan een inspectie tegen smokkelarij, werd geconfronteerd met een Iraanse eenheid die hun boten ramde en wapens op hen richtte. Omdat de Iraanse overmacht groot was, is het besluit genomen niet het gevecht aan te gaan, zei Air.
"We realiseerden ons dat er een groot gevecht zou uitbreken als we ons zouden verzetten, een gevecht dat we niet zouden hebben kunnen winnen en dat mogelijk strategische gevolgen zou hebben."

De meeste Britten schaarden zich achter de teruggekeerde militairen, maar sommigen namen het hun kwalijk dat ze in video's waren verschenen waarin ze lijken toe te geven in Iraans water te zijn geweest. De krant Daily Telegraph vroeg zich vrijdag in een commentaar af wat er gebeurd was met de oude stelregel dat militairen bij gevangenname niet meer loslaten dan naam, rang en nummer.

Carman zei voor de Iraanse televisie dat hij begreep dat Iran kwaad was dat zij Iraans water waren binnengevaren. Op de persconferentie in Londen zei hij dat zij zich minstens twee zeemijl van Iraans water af bevonden - en dat zij zich nooit echt hadden verontschuldigd tegenover de Iraniërs.

Faye Turney, de enige vrouwelijke militair die door de Iraniërs gevangen werd genomen, werd direct bij aankomst in Iran van de mannen gescheiden en haar werd verteld dat de mannen van haar eenheid al naar huis waren, zei Air. Brieven die zij vanuit Iran zou hebben geschreven en waarin zij onder andere aandrong op het vertrek van de Britten uit Irak, kregen veel publiciteit. Air zei dat Turney door de Iraniërs was uitgepikt voor propaganda-doeleinden.

"Ze heeft zich bewonderenswaardig goed gehouden en veel waardigheid behouden", zei hij. Turney was niet aanwezig op de persconferentie.