Amerikanen hebben weinig vertrouwen in informatie van media over Irak

Print
De meeste Amerikanen hebben weinig of geen vertrouwen in de informatie die ze krijgen van hun militairen of de media over de situatie in Irak. Dat blijkt uit een peiling die donderdag werd gepubliceerd.
Uit de peiling van het Pew Research Center blijkt dat de meerderheid van de Amerikanen (52 procent) de voorstelling van vier jaar oorlog in Irak door militairen niet gelooft. Zestig procent gelooft de berichtgeving van de media over hetzelfde onderwerp zelfs niet.

Deze cijfers staan haaks op het enorme vertrouwen van de Amerikanen in de media en militairen bij de Amerikaanse inval in Irak in maart 2003. Op dat ogenblik vertrouwde 85 procent van de Amerikanen de berichten uit militaire bronnen en 81 procent geloofde de informatie van de pers over het conflict.

Een van de verantwoordelijken van de peiling, Michael Dimock, denkt dat deze cijfers de perceptie van de publieke opinie weergeven over het verloop van de oorlog. "De mensen stellen de informatie die ze krijgen in vraag en dat heeft een effect op het vertrouwen van de Amerikanen in de regering en de pers", aldus de man.
De peiling werd tussen 30 maart en 2 april uitgevoerd bij 1.038 Amerikanen.