Universiteit overweegt eredoctoraat Mugabe in te trekken

Print
De Universiteit van Massachusetts overweegt de Zimbabwaanse president Robert Mugabe het eredoctoraat af te nemen dat hem in 1986 werd verleend.
Het zou voor het eerst zijn dat de universiteit, die sinds 1885 bijna tweeduizend eredoctoraten heeft uitgedeeld, zoiets doet.

Toen Mugabe zijn eredoctoraat - in de rechten - ruim twintig jaar geleden kreeg werd hij bejubeld als een menselijke revolutionair die een eind had gemaakt aan de blanke heerschappij in Rhodesië, zoals Zimbabwe vroeger heette.

Inmiddels is Mugabe veranderd in een dictator die geen oppositie duldt en verantwoordelijk wordt gehouden voor het instorten van de economie in zijn land.

Studenten van de in Boston gevestigde Universiteit van Massachusetts hebben een petitie opgesteld voor het intrekken van Mugabes eredoctoraat en het bestuur van de universiteit heeft laten weten dit inderdaad te overwegen.

De kwestie speelt ook op de Universiteit van Edinburgh in Schotland en de Universiteit van Michigan, waarvan Mugabe eveneens eredoctoraten heeft.