Annus horribilis voor Bel 20

Het beursjaar 1999 was er voor de Brusselse beurs eentje om zo snel mogelijk te vergeten. Tot die conclusie komt Corporate Finance & Capital Markets van Fortis Bank in haar jaarlijks overzicht van de financiële markten in België. Na een spectaculaire groei in 1998 zette de Bel 20 zowel Europees als wereldwijd één van zijn zwakste prestaties ooit neer. Ondanks dit ongunstige beursklimaat vonden vooral in de eerste zes maanden van 1999 nog heel wat bedrijven de weg naar de beurs.

HASSELT

BR>

In 1999 werd het aanbod op de Brusselse beurs verruimd met 18 bedrijven en 6 vastgoedbevaks, die rechtstreeks of onrechtstreeks (via een speciaal dividend, zoals Dolmen) hun entree maakten. In de meeste gevallen gingen deze introducties op de Eerste markt van de Brusselse beurs gepaard met de uitgifte van nieuwe aandelen. Zoals ook in de voorgaande jaren het geval was deden een aantal recent genoteerde ondernemingen opnieuw een beroep op de kapitaalmarkt om hun expansieplannen te financieren.

Anderzijds werd de notering van een aantal buitenlandse bedrijven op de Brusselse beurs stopgezet. Dat was onder meer het geval met het Japanse Mitsui OSK Line, het Franse Sanofi, het Nederlandse Hoogovens en het Britse Whitbread. Het aanbod aan buitenlandse bedrijven werd anderzijds verruimd met de komst van de Franse champagneproducent Vranken Monopole. In het oog springend was verder de herschikking van het mijnbouwsegment op de Beurs van Brussel. Anglo American Corporation fuseerde met Minorco en de nieuwe groep noteert nu onder de naam Anglo American PLC op de Londense beurs. Driefontein noteert nu op de Brusselse beurs onder de naam Gold Fields, nadat laatstgenoemde vennootschap door Driefontein werd overgenomen.

Nerveus

Ook tien Belgische bedrijven verdwenen om diverse redenen uit de notering. Dat was het geval met Walibi, Anhyp en Cockerill Sambre, die alledrie werden overgenomen. Royale Belge werd op zijn beurt geschrapt na een openbaar bod tot aandelenruil van AXA. Belcofi verdween dan weer van de beurs na een gecombineerd bod tot overname en aandelenruil van Ackermans & van Haaren. Daarnaast gingen Asturienne en TIS (voorheen Wittock Van Landeghem) uit de notering. Bij PEK en Charbonnage du Gouffre kwam een einde aan de tijdelijke handhaving, aangezien de liquidatie van die vennootschappen werd voltooid. De holding Agricom, die in 1999 werd geliquideerd, nam eveneens afscheid.

Na een vrijwel ononderbroken daling bereikte de Bel 20 op 10 augustus 1999 een dieptepunt op een niveau dat 18% beneden het niveau van december 1998 lag. Daarna herstelde de index enigszins, maar bleef het sentiment op de markt uiterst nerveus. De belangrijkste oorzaken voor de zwakke koersevolutie in Brussel zijn bekend: het grote belang van rentegevoelige aandelen, het geringe aantal hoogtechnologische aandelen en de afnemende interesse van institutionele beleggers voor kleinere, minder liquide aandelen en beurzen in het algemeen. Kort en krachtig kan worden gesteld dat 1999 voor het verloop van de koersen op de Beurs van Brussel een annus horribilis is geworden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer