Sarkozy valt Franse immigratiepolitiek aan

Print
Twintig dagen voor de presidentsverkiezingen in Frankrijk heeft de rechtse kandidaat Nicolas Sarkozy zich uitgesproken tegen "een Frankrijk dat geïrriteerd wordt door de immigratie".
Bij de voorstelling van zijn boek hield hij een vurig pleidooi voor de nationale identiteit, die wordt bedreigd door een "sociale explosie".

"Frankrijk wordt geïrriteerd door de betwisting van onze nationale identiteit, door immigratie die niet in toom wordt gehouden, door fraude en door verspilling", verklaarde de voormalige minister van Binnenlandse Zaken. Hij stelde maandag zijn boek voor waarin hij zijn project voor het presidentschap uiteenzet.

Het boek is getooid in de kleuren van de Franse vlag en geeft zo onmiddellijk aan dat Sarkozy van de nationale identiteit een belangrijk thema maakt. Uit de peilingen blijkt dat een groot deel van de bevolking hem volgt in zijn opvattingen over de vreemdelingenproblematiek.

"Het in de hand houden van de immigratie is een plicht", herhaalde de rechtse kandidaat. De laatste weken gaat hij zo ver in zijn standpunten dat de socialistische partij hem ervan verdenkt te sympathiseren met extreem-rechts en Jean-Marie Le Pen.