Argentinië eist 25 jaar na de oorlog de Falklandeilanden terug

Print
De Argentijnse overheid heeft maandag opnieuw geëist dat Groot-Brittannië de Falklandeilanden (Islas Malvinas) teruggeeft. Het is maandag precies 25 jaar geleden dat de Falklandoorlog begon en dat werd herdacht met verschillende officiële ceremonies in Argentinië.
"We blijven onze eis herhalen in de internationale fora en doen dat met overgave", verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Jorge Taiana maandag in Rio Grande. "De oorlog heeft de realiteit niet veranderd: de Falklandeilanden zijn Argentijns, zijn dat altijd geweest en zullen dat altijd blijven", voegde vice-president Daniel Scioli eraan toe op een ceremonie in Ushuaia, in het uiterste zuiden van Argentinië. Dat is de hoofdstad van de provincie Vuurland, waartoe de Falklandeilanden volgens de Argentijnen behoren.

De eilandengroep ligt 500 kilometer voor de kust van Argentinië. Sinds 1833 wordt de archipel bezet door de Britten, maar in 1982 wisten de Argentijnen kortstondig de macht te veroveren. Twee weken later kwamen de Britten opnieuw aan de macht na een oorlog die meer dan 900 doden eiste. De nederlaag betekende het einde van de dictatuur in Argentinië.

President Kirchner kondigde bij zijn verkiezing in 2003 aan dat hij zou proberen de eilandengroep op een vreedzame manier te heroveren.