Europa grootste invoerder ruwe diamant

Print
De diamantindustrie heeft maandag voor het eerst in haar geschiedenis cijfers over de in- en uitvoer van diamant in de wereld bekendgemaakt. De Europese Unie was in 2005 de grootste invoerder van ruwe diamant (39 pct van de invoer in termen van waarde). Een groot deel van deze edelstenen wordt in Antwerpen geslepen.
De sector streeft naar meer transparantie en wordt daarin aangemoedigd door de Europese Commissie.

Volgens de cijfers is in 2005 voor zowat 11,5 miljard dollar ruwe diamant geproduceerd in de wereld. De eerste producent, met name Botswana met 25 procent van de markt in termen van waarde, werd dat jaar gevolgd door Rusland (22 pct), Canada (12 pct), Zuid-Afrika (11 pct) en Angola (9 pct).

In termen van volume ligt Rusland op kop met 22 procent, op de voet gevolgd door Australië en de Democratische Republiek Congo, met elk 19 procent van de productie van ruwe diamant. Ze gaan Botswana (18 pct) en Zuid-Afrika (9 pct) vooraf.

Na de EU werd een groot deel van de diamant ingevoerd door India (24 pct) en Israël (16 pct), die ook bekendstaan om hun diamantslijpers.

De cijfers van maandag gaan enkel over de jaren 2004 en 2005. Die van 2006 worden "later dit jaar" bekendgemaakt, preciseert de Europese Commissie, die dit jaar het Kimberleyproces voorzit. Dit proces, dat door de Verenigde Naties werd opgestart, brengt sinds zes jaar regeringen en internationale diamantindustriëlen bijeen met de bedoeling te vermijden dat diamanten door rebellenbewegingen gebruikt worden om hun gevechtsactiviteiten te financieren. In het verleden werden onder meer in Sierra Leone en Liberia verwoestende burgeroorlogen gefinancierd met diamantsmokkel.

Vandaag verenigt het Kimberleyproces 44 staten en de 27 lidstaten van de EU, vertegenwoordigd door de Europese Commissie.

"De publicatie van de handelscijfers van de diamantsector geeft aan dat het Kimberleyproces steeds zwaarder doorweegt", zo reageerde EU-commissaris van Buitenlandse Betrekkingen Benita Ferrero-Waldner. Ze is daarover verheugd en de commissaris is "vastbesloten oorlogsdiamant te blijven verjagen uit de wettige handel in gecertificeerde diamant".