Hitler 'from hero to zero' in gastgemeente G8

Print
Elke gemeente heeft zo haar eigen manier van werken. Neem nu Bad Doberan, een plaatsje aan de Baltische Zee dat later dit jaar de G8-top mag ontvangen. Zulke prestigieuze evenementen zijn meestal een gelegenheid om eens goed de gemeentelijke winkel uit te pluizen. En zowaar, wat ontdekten ze daar in het noorden van Duitsland? Dat Adolf Hitler nog op de lijst van ereburgers stond.
"We komen vanavond samen, en we gaan een einde maken aan die vergetelheid. Het is een politieke formaliteit", aldus burgemeester Hartmut Polzin van Bad Doberan maandag.

Bad Doberan, niet zo ver van Rostock, lag voor de Duitse hereniging van 1990 in het communistische Oost-Duitsland. Enkele duizenden Duitse steden en gemeenten maakten Hitler tot ereburger toen de nazidictator met harde hand over het land regeerde. Bad Doberan is wel een van de weinige die na 1945 over het hoofd zagen om de eretitel in te trekken.

Het is eigenlijk de badplaats Heiligendamm, die tot Bad Doberan behoort, die van 6 tot en met 8 juni de staats- en regeringsleiders van de acht meest geïndustrialiseerde landen ter wereld mag verwelkomen. Duitsland zit dit jaar de G8 voor.