Van Gaal neemt WK-clausule op in contract

Print
Louis van Gaal wil nog steeds naar het wereldkampioenschap voetbal in 2010 in Zuid-Afrika. De Nederlandse trainer, die zondag zijn contract bij AZ verlengde tot juli 2010, heeft daarom een aantal clausules in de nieuwe verbintenis laten opnemen.
De belangrijkste clausule is dat Van Gaal in juli 2009 bij AZ mag vertrekken, maar dan wel alleen voor een baan als bondscoach bij vijf toplanden. "Die landen zijn Duitsland, Engeland, Spanje, Argentinië en Nederland", aldus Van Gaal. "Ik wil namelijk alleen naar het WK als ik ook kans maak om te winnen. Ik heb geëist dat ik vijf landen mocht opnemen in het contract, AZ wilde niet verder gaan dan twee landen."

De tweede clausule is dat Van Gaal kort voor de start van het WK bondscoach wordt. "Het gebeurt nog wel eens dat bondscoaches op het laatste moment ontslagen worden. Landen kunnen mij dan inhuren. Dan hoeft het niet meer een van die vijf landen te zijn die in het contract zijn opgenomen."

Als Van Gaal uit de vijf landen zou mogen kiezen, gaat hij voor Argentinië. "Ik denk dat ik met dat land het meeste kan bereiken." De trainer houdt er wel rekening mee dat geen van de landen zich in 2009 bij hem meldt. "De kwalificaties voor het WK beginnen al in 2008. Iedereen heeft dan al een bondscoach. Maar het kan zijn dat ze me alsnog nodig hebben."