«Muziekkeuze kan jeugd ophitsen of kalmeren»

ANTWERPEN

BR>De Antwerpse burgemeester Leona Detiège liet zich enkele dagen geleden als voorzitster van het Europees Forum voor Stedelijke Veiligheid (EFUS) opmerken door te stellen dat dj's op grote fuiven rekening moeten houden met hun publiek, door muziek te draaien die jongeren niet aanzet tot fout gedrag. «Muziek kan jongeren ophitsen of kalmeren, en in die zin wijs ik de deejays op hun verantwoordelijkheden,» aldus Detiège, die het EFUS toesprak in gaststad Antwerpen.

Het Europees Forum voor Stedelijke Veiligheid groepeert een aantal belangrijke Europese evenementensteden, zoals Antwerpen, Barcelona, Berlijn en het feesteiland Ibiza. Vertegenwoordigers van die plaatsen (zowel overheden als ordehandhavers, hulpverleners en organisatoren) luisterden dinsdag naar de toespraak van hun voorzitster Leona Detiège, rond het thema drugpreventie en veiligheidsaspecten van massamanifestaties. Detiège wees onderandere deejays op hun verantwoordelijkheid.

«Ik heb helemaal niet de bedoeling om de muzikale programmering van grote fuiven en concerten mee te helpen bepalen,» zegt de Antwerpse burgemeester in een reactie achteraf. «Maar een onderzoek dat het EFUS momenteel verricht, en nog niet is afgerond, wijst alvast uit dat er wel degelijk een verband is tussen baldadigheden en druggebruik op zo'n megamanifestatie, en het muzikale genre dat er aan bod komt. Wat ik zeggen wil, is dan ook dit: laat bijvoorbeeld het laatste halfuur van zo'n fuif iets rustiger verlopen qua muziek, en je zal wellicht zien dat de sfeer gemoedelijker wordt. Trouwens, we merken nu al dat een groot aantal dancings wil meewerken aan een initiatief in die zin. Zelf heb ik ook al wel eens een Thunderdome-rave hier in het Sportpaleis bezocht, en ik moet zeggen dat het allemaal wel meeviel. Maar ik denk ook aan hardcore-concerten en dergelijke. Daar is het duidelijk dat de gespeelde muziek een bepaald negatief effect heeft op de bezoekers. Een effect dat buiten, als het concert afgelopen is, tot problemen kan leiden. En dat willen we vermijden. Maar zoek er alsjeblief niet méér achter.»

God is a DJ

De partij id21 geeft Leona Detiège alvast de wind van voren door in een communiqué, getiteld 'God Is A DJ?', te stellen dat «Leona misschien haar voorstel kan doortrekken naar de veiligheid van Euro 2000. Men zou kunnen vragen aan de verschillende teams om niet teveel te scoren en zeker niet op het verkeerde moment, kwestie van de veiligheid te verzekeren,» zo besluit id21 enigszins ironisch. «Flauwekul,» aldus Detiège.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer