Ruim 2,3 miljoen euro aan loterijwinsten niet opgehaald

Print
Sinds 2002 hebben vier winnaars in Rang 1 van de Nationale Loterij hun winst niet opgehaald, voor een totaal van liefst 2.348.100 euro.
Dat blijkt uit een antwoord van staatssecretaris voor Overheidsbedrijven Bruno Tuybens (sp.a) op een vraag van Volksvertegenwoordiger Guido De Padt (Open Vld).

Gemiddeld heeft elk van de vier winnaars die hun winst niet kwamen ophalen 587.025 euro aan zijn of haar neus laten voorbijgaan.

Nochtans hebben ze twintig weken de tijd om zich met hun winnend ticket aan te melden, te rekenen vanaf de trekkingsdag. Als winnaars zich na twee weken nog niet gemeld hebben, verspreidt de Nationale Loterij via de pers informatie over waar het winnende biljet gekocht werd, of de regio van het verkooppunt. Door het anonieme karakter van de trekkingen is het echter onmogelijk om winnaars die zich niet aanmelden op te sporen, verduidelijkt Tuybens.

In de voorbije vijf jaar werd gemiddeld 5,4 miljoen euro per jaar niet opgehaald, zo berekende De Padt nog op basis van de cijfers die hij kreeg van staatssecretaris Tuybens. In 2003 bleef zelfs 6,5 miljoen euro bij de Nationale Loterij.

Helaas worden de niet-opgehaalde winsten niet ingezet bij volgende trekkingen, maar komen ze "ten goede aan de resultaten van de Nationale Loterij", aldus Tuybens. De Padt vindt dat die niet-afgehaalde winsten "beter voorbehouden zouden worden aan de spelers, zoals in Frankrijk gebeurt."