Vooral problemen met dimlichten bij keuring auto's

Print
Slecht afgestelde dimlichten en afwijkingen van de remmen, dat waren de meest voorkomende problemen tijdens de autokeuringen van 2006.
Vorig jaar werden 3,5 miljoen auto's gekeurd, waarvan er ruim 45.000 werden verboden voor het verkeer. De cijfers zijn afkomstig van het GOCA, de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuringen en rijbewijs.

In totaal werden bij de controles 835.625 defecten geconstateerd. Het grootste deel daarvan ging over de afstelling van een of beide dimlichten (28,16 procent) en een verschillende afstelling van de remkrachten van eenzelfde as (15,02 procent).

Op ruime afstand volgen de problemen met betrekking tot de staat van de banden (8,84 procent), een te hoge opaciteit van de uitlaatgassen (8,73 procent) en problemen in verband met het wegcontact achteraan (8,62 procent).

Liefst 45.285 bestuurders zagen hun auto volledig afgekeurd. Het overgrote deel van de gekeurde voertuigen, 1,3 miljoen, doorstond de test zonder probleem; nog eens 1,2 miljoen auto's werden ook goedgekeurd, maar met opmerkingen.