18 maand met uitstel voor rondrijden met bomauto

Print
De Nederlander Abram C. (37) is maandag door de Dendermondse strafrechtbank veroordeeld tot achttien maanden cel met uitstel. De man werd vorig jaar opgepakt nadat hij met een bomauto rondreed in Zele. In Tielrode had de man een loods met een heel arsenaal aan wapens.
Naar eigen zeggen bewapende C. zich tegen het terreurnetwerk van al-Qaïda. Tijdens het proces vertelde hij ook dat hij op het moment van de feiten aan waanbeelden leed, maar intussen volledig genezen is.

C. vluchtte begin vorig jaar na zijn echtscheiding weg uit Nederland richting België. De man stond geseind als labiel en een echte wapenfreak. De politie maakte dan ook meteen jacht op hem. Op 12 januari 2006 kon hij in het industriepark in Zele ingerekend worden. Hij reed toen rond met een bomauto en werd opgemerkt door toevallige voorbijgangers die vonden dat hij zich verdacht gedroeg.
C. had rond een ontstekingsmechanisme van een alarmpistool springstoffen, voorzien van een lont en een projectiel, gebonden. Binnen handbereik in zijn auto lagen aanstekers.

Volgens de ontmijningsdienst van het leger, die ter plaatse kwam om de springtuigen te ontmantelen, ging het om bommen, dodelijk tot op een afstand van enkele meters van de auto.

Uit het onderzoek bleek dat de Nederlander ook een loods in Tielrode huurde. Daarin lag een heel arsenaal aan wapens opgeslagen. Het ging onder andere om jachtgeweren, tientallen dolken, bijlen, hamers, sikkels, revolvers en elf kilogram springstof. Er werden ook verschillende zelfgemaakte bommen gevonden, van hetzelfde type waarmee Abram C. in zijn auto rondreed.

C. gaf aan de rechter toe dat hij op het moment van de feiten aan hallucinaties leed. "Als gevolg van speed en alcohol", beweerde hij. "Ik was me onveilig beginnen voelen door de aanslagen van 11 september in New York en wilde me bewapenen tegen terroristen. Maar nu heb ik mijn leven weer in de plooi en wapens interesseren me niet meer."