Praktisch rijexamen grote struikelblok voor velen

Print
Steeds meer kandidaat-bestuurders zakken voor het praktische rijexamen. Van de kandidaten die enkel leren rijden via vrije begeleiding (60 pct van alle kandidaten), slaagt zelfs minder dan vier op de tien kandidaten bij hun eerste praktische rijproef.
Dat stelt automobilistenorganisatie VAB.
De organisatie noemt de cijfers "alarmerend" en legt de schuld bij de vernieuwde rijopleiding.

VAB spreekt van een "verslechterende toestand". Zo lag het gemiddelde slaagpercentage voorheen op 56 pct (BIVV-studie uit 2000). In december 2006 was dat cijfer al gezakt tot 43 pct. Dat ging toen samen met de start van het vernieuwde rijexamen. Sinds 1 december wordt het rijexamen - ook de manoeuvres die werden uitgevoerd op privé-terrein - volledig uitgevoerd op de openbare weg. Daardoor duurt het praktijkexamen ook 40 minuten langer dan vroeger.

In maart zou het slaagpercentage voor een grote groep kandidaten tot 38 pct pct gezakt zijn, meent VAB. Het gaat met name om de kandidaten die enkel het systeem van de vrije begeleiding hebben gevolgd, zeg maar de groep bestuurders die enkel met de ouders heeft geoefend.

"Het gaat om een groeiende groep kandidaten die steeds slechter presteren op het examen", aldus Maarten Matienko van VAB. Kandidaten die de vrije begeleiding combineren met een professionele begeleiding, scoren met een slaagpercentage van 47 pct opmerkelijk beter. Het slaagpercentage van de kandidaten die 20 uur rijschool hebben gevolgd, zit tussen de 38 en 47 pct.

Volgens de VAB ligt het probleem bij de vernieuwde rijopleiding die werd ingevoerd in september 2006. Die opleiding mikt te weinig op rijervaring. "Onze nieuwe rijopleiding behaalt op dit moment niet het verhoopte resultaat: jongeren opleiden tot betere chauffeurs", luidt het.

'Slaagpercentages stijgen'
Slaagpercentages rijexamen stijgen (Landuyt) Uit officiële cijfers van de erkende examencentra (GOCA) blijkt dat de slaagcijfers voor het rijexamen zijn gestegen, in tegenstelling tot wat de VAB beweert. Dat meldt het kabinet van minister van Mobiliteit Renaat Landuyt maandag in een persbericht.

Op 1 september 2006 ging de nieuwe rijopleiding van start. Vanaf 1 december 2006 wordt het nieuwe rijexamen toegepast. Voor 1 december 2006 lag volgens Landuyt het gemiddelde slaagpercentage op 43,13 pct. Dat percentage is nu gestegen. "Wie kiest voor de formule waarbij hij maximum 36 maanden kan oefenen met meerdere begeleiders, heeft 44,44 pct kans op slagen. Van zij die kiezen voor 20 uur opleiding in de rijschool en 18 maanden oefenen, slaagt 50,96 pct", luidt het.