Brandweer Bree en Weert pakken dieselverontreiniging beek aan

Print
De brandweerkorpsen van Bree en het Nederlands-Limburgse Weert zijn vrijdagavond enkele uren bezig geweest met het bestrijden van een zware dieselverontreiniging in de beek de Lossing, die in Nederland overgaat in de Raam en uiteindelijk uitmondt in de Maas.
De verontreiniging was in Nederland al rond 15 uur opgemerkt. Twee uur later werd via de 100-centrale aan de brandweer van Bree gemeld dat de oorsprong van de verontreiniging zich in Bocholt aan de Weerterweg situeerde.

Volgens brandweercommandant Jos Vandermeulen van de brandweer van Bree was er een grote hoeveelheid mazout in de snelstromende beek terechtgekomen door een incident bij een bedrijf in Bocholt. De Nederlanders probeerden de beek af te dammen en de mazout te onderscheppen. "Wij zijn ook materiaal ter plaatse gaan brengen", zegt Vandermeulen. De Nederlanders hielden de verontreiniging tegen in Tungelroy onder de A2. De smurrie was al enkele kilometers ver geraakt.

De schade voor het milieu is aanzienlijk, want de mazout blijft in het gras en de zandfilters kleven. In Nederland wordt de mazout verzameld. Daarna komt een gespecialiseerd bedrijf het opruimen.

De politie Noordoost-Limburg onderzoekt het incident bij het bedrijf in Bocholt.